Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските и азиатските борси реагираха предпазливо негативно на вчерашния срив на Уолстрийт

Азиатските и европейските борси се окъпаха в червено по време на търговията в сряда, следвайки вчерашния брутален спад на Уолстрийт.

Подобно на американските инвеститори, търговците в Азия и Европа също изглеждат притеснени от сигналите за предстоящата икономическа рецесия в САЩ с оглед на поведението на американския дългов пазар. Остават в сила и съмненията, че САЩ и Китай ще успеят да постигнат дългоочакваната от цял свят търговска сделка в рамките на следващите три месеца.

Основните азиатските борси приключиха днешната търговия с понижения, които обаче бяха по-скромни от "кървавата баня" по време на американската търговия във вторник, когато и трите основни фондови индекса на Уолстрийт се понижиха с над 3%.

Известен повод за оптимизъм в края на азиатската сесия на търговия дадоха коментари на Министерството на търговията на Китай, че Пекин ще се опита да работи бързо по изпълнението на конкретните въпроси, които вече са договорени с Вашингтон, като "икономическите и търговски екипи на двете страни активно ще допринесат за консултативната работа в рамките на следващите 90 дни съгласно ясен график и пътна карта".

След първоначален спад с над 2%, основният китайски индекс Shanghai Composite приключи търговията със скромно понижение от 0,61%, японският индекс Nikkei се понижи с 0,53%, южнокорейският Kospi - с 0,62%, а индексът Hang Seng - с 1,6%.

Европейските борси също стартираха днешната търговия с по-солидни загуби между 1,2% и 1,4%, преди и основните фондови индекси на стария континент да парират част от тяхното първоначално по-рязко понижение.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава през следобедната търговия с 0,72%, след като по-рано днес падна с 1,2% към най-ниско ниво от 23-ти ноември насам.

Подобно на търговията в САЩ и в Азия, под натиск от продажби се намира европейския банков сектор, тъй като инвеститорите предпочитат да продават акции на компании, които са най-силно чувствителни на занижените прогнози за икономически растеж в глобален план и на възникналите в последно време притеснения за риск от предстоящата рецесия в САЩ, имайки предвид поведението на американския облигационен пазар. Сближаването на лихвения спред между доходността на 2- и 10-годишните ДЦК на САЩ означава, че инвеститорите започват да изпадат в паника относно бъдещото представяне на водещата световна икономика. Банковият индекс STOXX Europe 600 Banks Index стартира днешната търговия със солиден спад от 1,7%, преди обаче да заличи значителна част от тези загуби, понижавайки се вече със скромните 0,3%.

Солидно понижение с 1,34% обаче продължава да бележи индексът на европейския технологичен сектор (STOXX Europe 600 Technology Index), следвайки снощните агресивни разпродажби на акциите на водещи американски компании като Apple Inc. Днес акциите на значими европейски компании от технологични сектор като AMS, STMicroelectronics и Infineon се понижават с между 5% и 1,5%.

В същото време има предпазливо повишение на акциите на германските автомобилни компании, тъй като инвеститорите посрещат с предпазлив оптимизъм проведената снощи във Вашингтон среща на шефовете Daimler, BMW и Volkswagen с официални представители на Белия дом. Акциите на Daimler се повишават с 0,35%, на BMW - с 0,15% и на Volkswagen - с цели 1,75%.

Това от своя страна допринесе за ограничаване на първоначалния спад с 1,4% на германския фондов индекс DAX 30 и той вече се понижава с по-скромните 0,65%. Френският фондов индекс CAC40 се понижава с 0,76%, а британският FTSE100 - с 1,02%, след като и те стартираха днешната търговия с по-солидни загуби между 1,4% и 1,3%.

Междувременно фючърсите на трите основни американски фондови индекса опитват предпазлив отскок след бруталните им вчерашни понижения с над 3 над сто. Фючърсите на DJIA се повишават на извънборсовата търговия с малко над 100 пункта, но след като във вторник индексът на сините чипове се радели с близо 800 пункта. Фючърсите на S&P500 пък се повишават с 0,61%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,78%.

Трябва обаче да се има предвид, че днес пазарите в САЩ (включително търговията на Уолстрийт) ще останат затворени с оглед Деня на национален траур за отдаване на последна почит на починалия на 30-ти ноември 41-ви американски президент Джордж Буш-старши.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна