Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо повишение на германските промишлени поръчки през октомври

През октомври индустриалните и промишлените поръчки в Германия нараснаха изненадващо за трети пореден месец благодарение на солиден ръст на поръчките, постъпили от останалата част на еврозоната и въпреки сериозното понижение на вътрешните поръчки, показват данни на германската официална статистика Destatis, предполагащи, че водещата европейска икономика стартира последното за годината тримесечие в малко по-добра форма.

Поръчките за промишлено производствени стоки се повишиха през октомври с 0,3% спрямо септември, когато нараснаха с едва 0,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 0,3%) и при прогноза на финансовите пазари за понижение с 0,4 на сто.

Изненадващият растеж на октомврийските поръчки се дължи на солидно повишение с цели 7,3% на поръчките, дошли от останалата част на еврозоната, докато индустриалните поръчки извън единния валутен блок отбелязаха по-сдържано увеличение с 0,3%, като общите външни (чуждестранни) поръчки нараснаха с 2,9 на сто.

Вътрешните поръчките в рамките на страната обаче се свиха с цели 3,2%, което сякаш потвърждава, че все още има проблеми в германския автомобилен сектор с оглед на регистрацията на превозни средства в резултат на новите тестови правила за отработените вредни газови емисии (WLTP).

WLTP е съкращение от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и в превод означава "световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни автомобили", като описва новата изпитателна процедура, според която се установяват разходът на гориво и вредните емисии на новите автомобили.

Новият WLTP стандарти станаха задължителен от 1-ви септември, принуждавайки производителите на автомобили, включително водещи компании като Volkswagen и Renault, да спрат доставките на някои модели, които все още не бяха сертифицирани наново.

Според Министерството на икономиката обаче временните производствени проблеми, свързани с новите протоколи за отработените вредни автомобилни газови емисии, постепенно започват да се разрешават.

Спрямо октомври 2017 година промишлените поръчки в Германия се свиха с 2,7% след понижение с 2,6% през септември (низходяща ревизия от предишна оценка за на Destatis за спад с 2,2%) и очаквания за още по-силен спад с 3,1 на сто.

Промишленият оборот (на сезонно коригирана база и отчитайки работните дни) се повиши през октомври с 1,0% спрямо септември, когато се понижи с 1,0% (слаб възходяща ревизия от понижение с 1,1%).

Трябва да се има предвид, че индикаторът за промишлените поръчки показва общия размер на поръчките, получени от производителите на средства за производство, както и от производителите на междинни и потребителски стоки в страната. Слаби данни (намаляване на поръчките) подсказват за проблеми в германската промишлена сфера и обратното – по-силните данни са позитивен знак за индустриалния сектор и респективно за икономическия растеж на Германия.

Днешните по-силни от очакваното данни за октомври са сякаш предпоставка за подобряване на германската промишлената активност през последното тримесечие на годината и след отчетената слабост през голяма част от лятото и началото на есента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна