Eмисия новини
от 04.00 часа

Все по-масови протести на ученици във Франция

3
Велосипедист минава край подпален боклук до гимназия в Монпелие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 200 френски гимназии бяха блокирани или с разстроен учебен процес днес от ученици, протестиращи срещу промени в образователната система в четвъртия ден на протести, организирани да съвпаднат с антиправителствените демонстрации, разтърсили страната през последните дни, предаде АФП.

Десетки с маски на лицата хвърляха коктейли „Молотов“, палеха контейнери за бокрук и влязоха в сблъсъци с полицията в няколко града преди насрочените за утре демонстрации в цяла Франция.

„Ситуацията е доста различна, с тотални или частични блокади, барикади за контрол на достъпа, клади“, заяви представител на образователното министерство пред АФП.

Край училище в град Мант ла Жоли, близо до Париж, бяха арестувани 146 души, вероятно гимназисти, след вандалски прояви, съобщи полицейски източник, цитиран от ДПА.

Учениците искат край на промените в тестовете, по-стриктни критерии за влизане в университети и срещу нова онлайн платформа за разпределяне на местата във вузовете. Някои от тях искат да изразят също така подкрепа за движението на „жълтите жилетки“ срещу президента Еманюел Макрон.

Протестът на „жълтите жилетки“ започна на 17 ноември срещу планираното повишаване на акциза върху горивата, като прерасна в бунт и най-сериозните размирици от десетилетия във Франция срещу ориентираните към бизнеса реформи на Макрон.

Правителството му отмени в сряда повишаването на акциза след седмици на протести в цялата страна, но се планират още протести.

Властите изразиха опасения от насилие на планираните протести в събота в Париж, когато пак ще демонстрират „жълтите жилетки“

Основният фермерски профсъюз обяви, че членовете му ще демонстрират всеки ден идната седмица.

Галерия

Още от

Ключова седмица за Брекзит

публикувано на 21.10.19 в 02:51