Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов спад на петролните цени, след като ОПЕК отложи решението за добивите за петък

Петролните фючърси подновиха рязкото си поевтиняване след новината, че ОПЕК са отложили решението си нивата на добив за петък, когато ще се проведе среща във формата "ОПЕК+" (членовете на картела и техните съюзници, включително Русия).

Отлагането на решението сякаш подкрепи опасенията на инвеститорите, че намаляването на петролното производство ще бъде по-малко от очакваното. По-рано днес петролните фючърси се сринаха с близо 5% след изявление на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих преди началото на срещата на ОПЕК, че ще бъде договорено намаляване на петролното производство с 1 млн. барела на ден, докато инвеститорите на петролните пазари се надяваха на съкращаване на добивите с до 1,4 млн. барела.

Според него намаляване на производството от страна на "ОПЕК +" (включващ както членовете на картела, така и съюзници като Русия) с 1 млн. барела дневно би било достатъчно, за да се стабилизира петролният пазар. Халид ал-Фалих обаче отново настоя, че няма да бъде постигнато споразумение, ако всички членове на ОПЕК и тези от формата "ОПЕК +" не са съгласни с подобно съкращаване на добивите.

                                                                                          Графика на петрол Брент (на седмична база)

Снимка

"Ако сега някоя държава откаже да намали производството си, другите износителки на петрол ще изчакат, преди всички да се съгласят с това намаление", подчерта преди срещата саудитският енергиен министър.

Новината за отлагането на решението на ОПЕК за петък доведе до ново понижение на американските петролни фючърси и на фючърсите на сорта брент с над 4%. Последва париране на част от новите ценови загуби, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови петролни запаси за седмицата до 30-ти ноември със 7,3 млн. барела - първо понижение на складовите наличности след 10 поредни седмици на техен растеж.

Въпреки това фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари се понижават с 3,7% под нивото от 51 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари - с 3,3% към 59,60 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна