Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Темата за Брекзит е водеща за западните издания.
 
Френският вестник "Паризиен" пише, че британският премиер Тереза Мей ще има нужда от чудо, за да убеди депутатите да приемат договореното от нея споразумение за излизане на страната от ЕС.

Столетните стени на Уестминстърския дворец досега не са ставали свидетели на подобна ситуация - толкова разделено мнозинство и депутати с противоположни становища, които се готвят да се обединят срещу правителството. Изправена срещу тях, Тереза Мей е нестабилна и изолирана, опитвайки се да убеди депутатите, че нейното предложение за споразумение за Брекзит е най-доброто, допълва "Паразиен".
   
Вестник "Индипендънт" цитира изявление на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която заявява, че вариантът за оставане в ЕС изглежда по-вероятен от когато и да било след референдума преди 2 години.

Договореното от Тереза Мей споразумение е грандиозен провал и е вредно за страната, отбелязва лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин в статия в британския вестник "Гардиън". Вместо да договори разумно споразумение, Мей прие най-лошото от двата възможни варианта. Предложението й не удовлетворява никого, независимо дали е гласувал за излизане от ЕС, или за оставане в съюза, подчертава лейбъристкият лидер.
   
Договореното от Мей споразумение ще затрудни търговията, прогнозира "Вашингтон пост".  Изданието напомня, че за много поддръжници на Брекзит целият смисъл на напускането на ЕС беше да се засили търговията със САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна