Eмисия новини
от 10.00 часа

Седем ползи за тялото и духа от едно просто упражнение

Упражнението, известно като „дъска“ или „планк“ (plank), може да се прави практически навсякъде. В него използваме собственото си тегло  Това просто упражнение носи много ползи за тялото и духа. Ето най-важните седем от тях.

1. Поддържане на коремните мускули, стабилизиране на таза и гръбначния стълб

Най-важните мускули, отговорни за правилната позиция на таза, а от там и на долната част на гръбначния стълб, са тези на корема и седалището. В областта на корема в няколко слоя се разполагат външните коси, вътрешните коси и правите коремни мускули. Те заедно със седалищните мускули държат таза в неутрална позиция и поддържат нормалната извивката на кръста. Ако седалищните и коремните мускули са слаби, често се стига до промяна на извивката на кръста (лордоза), а от там до различни проблеми с гръбначния стълб.

2. Намаляване на риска от травми и проблеми с кръста

Ако практикуваме редовно планк това значително ще подобри тонуса на коремните ни мускули, ще стабилизира областта на кръста и така ще се намали риска от травми и проблеми в тази област. Ако вече имаме проблеми с кръста, упражнението трябва да се изпълнява внимателно и много точно, за да не избегне евентуалното им обостряне.

3. Активиране на метаболизма и изгаряне на калории

Като вече споменахме, упражнението „дъска“ изисква от мускулите изометричен режим на работа и добра издръжливост. Това означава, че мускулите са значително натоварени, без реално да има движение, като тяхната роля е да задържат позицията и да устоят на силата на гравитацията. Именно поради тази причина, отстрани упражнението изглежда лесно, но всеки опитал знае, че това не е така. За да може тялото да се задържи в тази позиция (право като дъска), се активират много мускули в това число на корема, бедрата и ръцете, които работят усилено и изразходват много енергия. Така общия енергоразход от работата на всички мускули помага да се изгорят много калории за кратко време, което е показател за високата ефективност на упражнението.

Снимка

4 Подобряване на стойката

Благодарение на това, че упражнението активира мускулите стабилизиращи тялото, то значително помага за подобряването на стойката и предпазва от гръбначни изкривявания. Трябва да се знае, че коремните мускули са изключително важни за подравняването на цялото тяло и ако те са слаби, това влияе на позицията на гърдите, врата, раменете и горната част на гръбначния стълб. Така, ако практикуваме редовно „планк“, ще заздравим основните мускули, отговорни за добрата стойка и ще противодействаме на лошите пози от ежедневието ни.

5. Подобряване на концентрацията и баланса

Освен мускулната издръжливост, т. нар „китайска почивка“ тренира и поддържането на баланс и концентрацията. Това е свързано с факта, че за да направим „планк“, ние трябва да поддържаме идеален баланс между всички части на тялото и същевременно да го задържим за продължително време. Така с времето се тренира едновременно физическата и психическата издръжливост и поддържането на контрол над цялото тяло. В йогата контролът върху дишането и концентрацията са в основата на изпълнението на поза "дъска".

6. Подобряване на гъвкавостта

За да функционира правилно тялото и да извършваме разнообразни движения, трябва мускулите и сухожилията да са достатъчно гъвкави. Ежедневните пози обаче обездвижват тялото и намаляват еластичността на мускулите, което ни кара да се чувстваме сковани. Позата планк дава възможност да се подобри баланса между отделните мускулни групи и тяхната еластичност. Това в дългосрочен план спомага за възстановяване на тонуса на скъсените мускули и възстановяване на нормалната гъвкавост.

7. Противодействие на стреса

Доказано е, че практикуването на физически упражнения в значителна степен може да намали нивата на психически стрес и последиците от него. Това се получава чрез активиране на кръвообращението, намаляването на нивата на стресовите хормони и отделянето на ендорфини в мозъка. От друга страна, пълната концентрация върху упражнения като планк и контролът върху дишането, играе роля на един вид медитация, която допълнително спомага за психическо разтоварване.


Как се прави планк
Източник: Framar.bg


Още от

Написано върху тялото

публикувано на 21.05.19 в 12:21