Студенти от Великотърновския университет разкрасяват градската среда

През 60-те години на миналия век утвърдени личности в изобразителното изкуство пристигат в старопрестолната ни столица, за да се посветят на обучението на първия випуск студенти по артистични специалности в педагогическия институт в града.

През 1963 г. на историческия хълм “Света гора”, където в един от тамошните манастири патриарх Евтимий основава Търновската книжовна школа, разтваря врати един от първите извънстолични университети. Освен хуманитарни дисциплини, Висшият педагогически институт “Кирил и Методий”, както се нарича той по онова време, предлага обучение и по изобразителни изкуства.
СнимкаТова, което мога да откроя при създаването на Факултета по изобразително изкуство, са неговите първооснователи, положили основите на нова българска художествена школа – разказва деканът доц. Борис Желев. – Във Велико Търново идват проф. Никола Кожухаров, проф. Васил Станилов, проф. Васил Захариев, както и младите асистенти, току-що завършили Художествената академия, Александър Терзиев, Никола Гелов, Иван Маринов, Спиридон Борисов, Никола Хаджитанев. А десет години по-късно някои от възпитаниците ни остават вече като преподаватели.

Снимка

През над половинвековната си история факултетът е обучил повече от три хиляди възпитаници – учители по изобразително изкуство, директори на художествени галерии, преподаватели в Националната художествена академия и други университети. А днес предлага осъвременено обучение в специалности като “Живопис”, “Графика”, “Скулптура”, “Стенопис”, “Рисуване и интермедия”, “Графичен дизайн и визуални комуникации”. Но тъй като през XXI век светът е отворен, възпитаниците на факултета прекарват част от обучението си в европейски университети по програмата “Еразъм плюс”, а студенти предимно от Испания, Франция, Полша на свой ред идват във Великотърновския университет.

Снимка

Освен че усъвършенстват художествените си умения в ателиетата на университета, студентите участват и в живота на града, допринасяйки за неговата естетика и промяна на архитектурната среда. Например те преобразяват визията на общинския пазар, разкрасяват фасадите на сгради, превръщат парковете в арт пространства.

Снимка
СнимкаНещата, които проектират нашите студенти, не са само илюзорни и имагинерни проекти, а повечето от тях се реализират
– казва заместник деканът доц. Владимир Аврамов. – В централното фоайе на един от корпусите ни украсихме всяка стълбищна площадка с мащабни мозаечни пана, а светлия отвор оформихме с витраж. В самия град също имаме няколко мозаечни пана върху фасадите на училища, както и на детската градина край стадиона. В сграда извън пределите на Велико Търново пък оформихме училищен коридор с общ стенописен проект на цял випуск.

Снимка

По презумпция стенописи се работят в колектив, така че възможността младите живописци да се трудят рамо до рамо беше част и от образователния процес.

Снимка

Съвсем скоро ни предстои естетизиране на обновеното основно училище в близкия град Горна Оряховица. Готови сме и с идейните концепции за оформяне на централното фоайе на театъра с прилежащите му крила. Тук е мястото да откроя и личната творческа дейност на нашия докторант Пламен Кондов, който изработи витражите на катедралата в Ловеч
.

Снимка

На 6 декември – по традиция в навечерието на студентския празник, се състоя годишната изложба на отличилите се възпитаници, по време на която бяха раздадени награди и дипломите на завършилите студенти. Според декана задачата пред факултета е да предаде на всеки от тях верен естетически критерий, за да се осъществи като творец. А по повод 8 декември той им пожела да намерят своето място под слънцето, да бъдат здрави и жизнерадостни, защото работата така или иначе няма да избяга – нито на тях, нито на преподавателите им.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

За вниманието към детайлите

„Животът е комбинация от магия и паста“, казва италианският кинорежисьор Федерико Фелини. За вкуса на храната в два романа, които ни изпращат в различни краища на света и ни предлагат различни рецепти за справяне с кризите, говорим в следващите минути – за "Супа от нар" на иранска писателка Марша Мерхан и за "Песента на хляба" на Робин Слоун. „Ако..

обновено на 10.12.18 в 17:31
Проф. архитект Тодор Булев

Проф. архитект Тодор Булев: Време е архитектурата да се превърне в човекознание

Архитектурната мисъл и естетиката на средата, в която живеем, застават в центъра на разговора с проф. архитект Тодор Булев в „Нашият ден“. Дали наистина човечеството е необходим връх в еволюцията на материята и има ли своята роля в нейното развитие, по-точно – своята антиентропийна мисия – пита събеседникът в студиото и автор на „Изкуството Архитектура“...

публикувано на 10.12.18 в 16:34

Коледната изложба на пловдивските художници се открива в ГХГ

Коледната изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година е приютена залите на Градската художествена галерия.  Ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика и скулптура, за млад автор, както и Наградата на кмета на Пловдив.  Тази година техните носители са: за живопис – Минчо Панайотов, за графика – Димитър Апостолов, за..

обновено на 10.12.18 в 16:22
Салвадор Дали и Гала

Светът през очите на една жена

"Обичам Гала повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо и дори повече от парите".Това пише Салвадор Дали за жената до себе си – Гала, а ние в следващите минути ще погледнем света през очите на една жена. Ще говорим за рускинята Елена Дмитриевна Дяконова, позната като Гала – музата на Салвадор Дали, Макс Ернст и Пол Елюар, и дали..

публикувано на 10.12.18 в 15:25

„Историята на конете вихрогони…“ – роман от вълшебни приказки

Книгата на румънския писател Флорин Бикан „Историята на конете вихрогони, разказана от самите тях“излиза на български по инициатива и под редакцията на Лора Ненковска. Преводач е Иван Радев, а илюстратор Весела Кучева. В събота от 11:00 на Международния панаир на книгата в НДК детския роман ще бъде представен в разговор с участието на..

публикувано на 10.12.18 в 15:15