Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата

| обновено на 08.12.18 в 18:16
Президентът Румен Радев поздрави студентите и преподавателите в СУ
Снимка: БГНЕС

С тържествено събрание и концерт в Народния театър Иван Вазов се отбелязва 130-та годишнина на Софийският университет „Св. Климент Охридски“- най-старото висше учебно заведение у нас. В реч пред събралите се неговият ректор проф. Анастас Герджиков заяви:

"Университетът дава над 1/3 от научните резултати на всички 52 български висши училища. От 15-те най-цитирани български учени, 7 са от Софийския университет. Той е и единственият български университет в първите 1000 на световните класации, а в професионалните направления като физика и филология сме между първите 200-300, съответно 300 и 400. Това означава, че Софийският университет е в първите 4% на световните университети, а в някои направления - в първите 2% ".

Студенти и преподаватели бяха поздравени от президента Румен Радев.

"Създаден с дарения и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата, на критичната мисъл, на стремежа към неизменното търсене на истината. Свободата днес се съизмерва с дързостта да кажеш на глас, че най-важната сред тези ценности е да уважаваш чуждото право на мнение".

Държавният глава се обърна и към студентите с думите:

"Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. В годините на прехода, българите приехме, че несправедливостта е наша орис. Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува и това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моята! Честит празник и на добър час!"


Софийският университет поддържа активни връзки с над 500 университета по света. На празника гости на Алма матер са президентът на Мрежата на европейските столични университети /UNICA/ проф. Лучано Сасо, генералният секретар на Мрежата на черноморските университети проф. Еден Мамут и десетки ректори и представители на партньорски университети. 

Предишните ректори акад. Благовест Сендов, проф. Иван Лалов, проф. Боян Биолчев и проф. Иван Илчев ще бъдат удостоени с почетното звание "Академикус емеритус" на Софийския университет. Ще бъде връчена и Голямата награда за литература на Софийския университет за 2018 г. Лауреатът на наградата, която най-старият университет връчва веднъж на две години от 1999 г. насам, е проф. Кирил Топалов.

В тържествения концерт ще участват хоровите състави на Националната гимназия за древни езици и култури, симфоничният квартет "Филхармоника", биг бендът на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", танцовият състав "Аура" при Народното читалище "Аура 1929" и квартетът към фолклорната формация "Мелодия" при Народното читалище "Св. Св. Кирил и Методий 1924".

По-рано днес беше  валидирана пощенска марка, посветена на годишнината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна