Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки арестувани в Брюксел на протестите на "жълтите жилетки"

| обновено на 08.12.18 в 15:03
Полицията арестува около 50-ина “жълти жилетки“ на различни места в Брюксел.
Снимка: БТА

Около 70 души бяха арестувани от полицията в Брюксел при днешните протести на "жълтите жилетки". До сериозни инциденти не се стигна

С викове „Полицията с нас“,  протестиращи, облечени в жълти жилетки, излязоха на шествие  в белгийската столица. Протестът не бе предварително обявен и съгласуван с властите, което доведе до сериозни полицейски блокади, в т.ч. и наблюдение от хеликоптери. На площад „Шуман“, където се намират Европейската комисия и Европейския Съвет, бяха задържани 20-ина души. Една от тях беше възрастна жена, която при задържането си каза пред „Хоризонт“:

"Нищо не сме направили, а не можем да останем. Тук сме, седим, и ни прибират. Виждате ли демокрацията?".

На въпрос за исканията им, един от запитаните отговори:

"Покупателната способност и всичко, което произтича от нея – ниските заплати и пенсии, здравните осигуровки. Много неща не вървят, а сега дори не ни дават да протестираме".

Политиците най-сетне трябва да ни чуят -  те вземат все повече пари от нас, а ние не можем да плащаме за храната си. Белгия е най-облаганата държава, казаха пред „Хоризонт“ протестиращи. Някои от тях бяха с покрити лица и обясниха, че го правят, за да не бъдат разпознати от полицията и арестувани.

Местни медии съобщават, че "жълти жилетки" са блокирали движението по магистрала на границата с Франция. Протестиращите пропускат много бавно леки автомобили, но не позволяват преминаване на камиони.

Миналата седмица при протест на около 500 "жълти жилетки" в Брюксел станаха сблъсъци със силите на реда, бяха опожарени два полицейски автомобила. Властите съобщиха, че са установили няколко десетки виновници за размириците и повечето от тях вече са лишени от свобода

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна