Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бягане с благотворителна цел организираха в София най-добрите ни планински и ултрабегачи

4
Снимка: БНР



Най-добрите ни планински и ултрабегачи се събраха днес в Южния парк в София, за да бягат с благотворителна цел - да съберат пари за лечението на 2-годишната Нарин от Русе, която е с детска церебрална парализа и епилепсия. Момиченцето има нужда от операции и рехабилитация в клиника в Турция, за да може да проходи и да говори. Затова благотворителната инициатива е под надслов "Бягай, за да може да бяга и Тя!". Организирана е от чичото на Нарин - Ахмед Ахмед, известен в бегаческите среди с прякора Фараона. Помагат му няколко приятели-бегачи - Пламен Славов, Илиян Лазаров, Димитър Димитров, Александър Спасов, и всички, които се включиха в бягането. В продължение на 6 часа хората, които дойдоха в Южния парк, за да участват в благотворителната инициатива, можеха да се включат в някой от отборите на звездните капитани:

Александър Спасов: “Ахмед, който е чичо на Нарин, ми е приятел и просто решихме заедно да организираме едно такова бягане, с което да направим някакъв опит да съберем част от сумата, която е необходима за рехабилитацията.”

Кирил Николов-Дизела: “Познавам Ахмед, той ме помоли, той е човек от нашите среди, бегаческите, но най-вече заради каузата. От известно време съм си казал, че когато имам възможността физически да присъствам на такива места, ще присъствам. И мисля, че в случая най-якото нещо, което се получи в днешния ден, е тоя пример, който всички тия събрани хора тук даваме, или поне се опитваме да дадем, на обществото. Защото се вижда, че когато има добра кауза, а обикновено добри каузи има много често, но която е добре обяснена и е с добър подход поднесена на хората, това се случва и хората се събират."

Антония Григорова: “Подкрепям тази кауза, за да помогнем на детето, на Нарин, да може колкото се може по-бързо да замине да я излекуват. Това е нещо, което всички обичаме да правим - бягането, и не представлява никаква трудност да се включиш за колкото и да е обиколки в името на каузата.”

Краси Георгиев: “Тук сме, за да помагаме. Колкото повече от нас се съберат и помагат, си мисля, че ще израснем като нация, защото изведнъж колко много неща стават из България - хората се събират на едно място и си помагат. Това ми е целта, затова съм тук.”

Нужната сума е 75 хиляди евро. Срещу 10 лв. всеки от участниците получи номер, с който бяга. На търг бяха продадени лични вещи на някои от звездите ни във футбола, художествената гимнастика, бягането.

Имаше и отбор на манджата, защото бегачите, всъщност, са едно голямо семейство и се подкрепят взаимно по всички направления. Участниците в този отбор - също бегачи, бяха донесли домашноприготвена храна, за да подкрепят другите участници, а после побягаха и те.


Чуйте репортаж в звуковия файл.


Желаещите да помогнат на малката Нарин могат да го направят и на дарителската сметка: 
IBAN: BG40 FINV 9150 1317 2329 25
BIC: FINVBGSF
Титуляр : Narin Ayvaz / Нарин Айваз


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна