Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският вътрешен министър съобщи за трима убити и 12 ранени при стрелбата в Страсбург

Няма данни за пострадали българи

| обновено на 12.12.18 в 04:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима са убитите, а 12 са ранените при стрелбата в Страсбург, съобщи на специален брифинг в града вътрешният министър Кристоф Кастанер. Той посочи, че стотици служители на силите за сигурност и два хеликоптера  са мобилизирани в опит да бъде заловен нападателят, който Кастанер определи като добре познат на полицията във Франция и Германия. Нивото на заплаха за сигурността ще бъде повишено, каза още министърът.

"Правителството реши да повиши нивото до това на непосредствена опасност от атентати, като засили контрола по границите и наложи още по-стриктни мерки за сигурност по коледните базари в цялата страна, за да предотврати риска от атаки на подражатели. Ще има и много по-голяма мобилизация на силите за сигурност на френска територия."

Министърът подчерта, че въпреки засилените мерки за сигурност училищата в града ще останат отворени, като родителите трябва да решат дали да пуснат децата си. Предстои и изявление на прокурора на Париж по случая, съобщи още Кристоф Кастанер.

Президентът Еманюел Макрон и премиерът Едуар Филип участваха в среща на специален комитет с представители на различните министерства във връзка със случилото се, а в Страсбург беше обявен ден на траур.

Около 20 часа местно време снощи бяха чути първо единични изстрели, след което десетина един след друг, казва свидетел от мястото на стрелбата. Друг добавя, че хората са тичали буквално навсякъде в продължение на десетина минути. 

"Първо чух няколко изстрела и си казах, че вероятно са пиратки или пък нападат магазин. После видях много хора да бягат в паника, деца да плачат и разбрах, че е много, много сериозно." 

Заместник-кметът на града Ален Фонтанел уточни къде точно е станало нападението:

"В сърцето на града – това, което наричаме "островът на Страсбург", заобиколен от водите на река Ил, където се провежда Коледният базар. И то точно на една от неговите артерии – "Рю де Гранд Аркад". Именно там стана част от атаката, която после се пренесе по съседните улици."

Съобщава се, че нападателят е бил ранен от военните, преди да избяга. Противоречиви обаче са информациите дали мъжът е притиснат от силите за сигурност. Според някои от тях 29-годишният стрелец се е барикадирал в квартал "Нойдорф" и е тежко въоръжен, според други обаче е успял да избяга с кола и на този етап не е локализиран. Известно е, че той се намира в списъка на наблюдение на предполагаеми екстремисти.

Заместник-кметът на Страсбург Ален Фонтанел обясни по-рано какви мерки се предприемат в града:

"Взели сме най-добрите възможни мерки за сигурност. Например забранили сме движението на коли, за да избегнем атаките с автомобили като в Ница.  В наличност са и частни съоръжения, на общинската и националната полиция, на армията, както и на разузнаването."

Фонтанел призова хората да не излизат от къщи, докато ситуацията не се изясни.

Британският премиер Тереза Мей написа в Туитър, че е шокирана и натъжена от атаката в Страсбург. "Мислите ми са с всички засегнати и с френския народ", казва Мей. 

"Европа няма да позволи да бъде уплашена и винаги ще защитава своите ценности и начин на живот" - това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, който председателства Съвета на Европейския съюз до края на годината, по повод стрелбата в Страсбург. "Моите мисли са с жертвите на днешната страхлива стрелба в Страсбург, която остро осъждам. В тези трудни времена ние подкрепяме Франция и Европейския парламент, който провежда пленарното си заседание в Страсбург", написа в в социалната мрежа Курц.

Също в Туитър председателят на Европейския парламент Антонио Таяни написа:

"Скърбя за жертвите на нападението в Страсбург" и добавя, че Европейският парламент "няма да бъде уплашен от терористични или криминални атаки".

Асошиейтед прес съобщава, че Европарламентът ще продължи работата си до края на седмицата въпреки нападението.

По-рано в сградата на Европейския парламент беше задействан протокол за извънредни ситуации и беше забранено влизането и излизането от зданието. 

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от българското външно министерство.

"По данни на дежурния дипломат от постоянното представителство на Република България към Съвета на Европа, което се намира в Страсбург, към момента нямаме данни за пострадали български граждани. Българските дипломати в Страсбург и техните семейство са живи и здрави. Нашият съвет към българите, които се намират в Страсбург, е където и да се намират, да останат на място и да следват нарежданията на властите", каза за "Хоризонт" Иван Димов - съветник на външния министър Екатерина Захариева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна