Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази отрицателните си лихвени ставки, но понижи прогнозите си за инфлацията

Швейцарска централна банка

Швейцарската централна банка запази очаквано основните си отрицателни лихвени ставки без промяна, като в същото време понижи инфлационните си прогнози. Банката отново предупреди, че стойността на местната валута е все още висока и че ситуацията на валутните пазари остава нестабилна.

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) остави без промяна своята депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

"Като цяло швейцарският франк все още е високо оценен (стойността му е прекалено висока), а ситуацията на валутния пазар продължава да бъде нестабилна. С оглед на това запазваме отрицателните лихвени ставки и нашето желание да се намесим на валутите пазари, ако това е необходимо", се посочва в изявлението на централната банка.

ШЦБ прогнозира, че БВП страната се очаква да нарасне с около 2,5% през настоящата година преди икономическата експанзия да се забави до около 1,5% през 2019-а година. В същото време банката потвърди, че очаква швейцарска инфлация от 0,9% през настоящата година, но понижи инфлационните си прогнози за 2019-а до 0,5% от 0,8% и за 2020-а до 1,0% от 1,2%, визирайки по-ниските цените на петрола и по-сдържаните перспективи пред икономическия растеж.

Тези занижени инфлационни прогнози означават, че Швейцарската централна банка няма да бърза с повишаване на отрицателните лихвени ставки.

Трябва също така да се има предвид, че политиката на ШЦБ е силно зависима от тази на ЕЦБ, тъй като делът на швейцарския износ в посока еврозоната е най-голям и в резултат на това е силно зависим от нивата на швейцарския франк спрямо еврото.

По-късно днес приключва и последното за годината заседание на ЕЦБ (резултати към 14:45 ч. наше време), като не се очаква промяна на настоящите рекордно ниски лихвени ставки. Инвеститори и анализатори обаче ще следят внимателно дали централната банка действително ще обяви край на многогодишната си програма за покупки на еврооблигации, известна като количествени улеснения. На пресконференцията на шефа на банката Марио Драги (от 15:30ч.) пък ще бъдат представени и последните средносрочни прогнози на ЕЦБ за икономическия растеж, инфлацията и нивото на безработица в еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна