Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Снимка: Радио ВИДИН

Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели в регионалната библиотека „ Димитър Талев“ в Благоевград. Истински рекорд е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева:

Впечатляващият интерес на малките читатели към книгите е търсенето на иновативни форми от страна на ръководството на регионалната библиотека, споделя директорът й Райка Христова:

"Мога да ви кажа, че имаме страхотен детски отдел, който се разви ужасно много през последните 2-3 години. Създадохме нова детска читалня, където през цялата година има инициативи - лятна читалня, лятно кино, екскурзии, рецитали. Всички инициативи са насочени към  създаване на любов към книгата и библиотеката. 700 деца се записаха  в един ден през април - Ден на отворените врати, който направихме по случай Международния ден на детската книга. Имаме много деца, много читатели", каза Христова. 

Тя допълни, че библиотеката е спечелила проект към Министерство на културата, с който ще бъде закупена литература за всички възрастови групи за около 10 000 лева. "Има дни, в които в библиотеката влизат по 5 класа", каза още директорката. 

Още по-интересен е фактът, че в детския отдел на библиотеката идват и деца, които още не могат да четат добре, но се учат от своите каки и батковци. Кои са любимите им приказки и как те ги променят?:

"Снежанка и седемте джуджета" и "Красавицата и звяра" са някои от отговорите, които дават малчуганите.

Регионалната библиотека в Благоевград е с най- богатия фонд в Югозападна България. В момента се дегитализира краеведческата литература. А след посещението си в Холандия по програма Еразъм, директорът Райка Христова иска да пренесе социалният характер на атмосферата там в читалните тук:

"Ние сме страхотен екип. Имаме около 4000 читатели. Ние сме депозитна библиотека. От 1954 получаваме безплатно всичко, което е с тираж над 300. Фондът ни е около 400 000 книги, но не е константна величина." 

Целият репортаж за Регионалната библиотека в Благоевград можете да чуете в прикачения файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна