Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обяви втори 100-дневен план с проекти за 4 млрд. евро

Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган обяви в Анкара в четвъртък втория план за действие в рамките на 100 дни на администрацията си. В него са включени 450 проекта на стойност 24 млрд. турски лири (почти 4 млрд. евро).

Сред предвидените стратегически цели е започване на изграждането на сухопътния участък на газопровода „Турски поток“ и завършването му до края на 2019 г. В програмата се предвижда и довършване на газификацията на всички 81 областни центъра в Турция.

Сериозно внимание в плановете на Анкара е отделено и на военната и космическата индустрия. Рано сутринта в четвъртък в държавния вестник беше публикуван указът за създаване на турска национална космическа агенция. По думите на турския лидер, това е „историческа крачка“, поставяща основите на национална космическа програма.

По-рано министърът на технологиите Мустафа Варанк определи случилото се като „сбъдване на 20-годишна мечта“.

По време на втория стодневен план Турция ще започне работата по производство на крилати ракети със среден обсег на действие и серийното производство на мунициите „земя-земя“ АТМАДЖА. Подписани са и договорите по проекта „Акънджъ“ за разработване на безпилотен боен самолет с възможности да достига на голяма височина и за продължителен полет.

Турция е предприела стъпки за преминаване към търговия в местни валути с 12 страни, съобщи още турският президент. Сред тях са Индия, Китай, Мексико и Русия.

Ще започне и довършването на жп линията от индустриалния център Гебзе на югоизток от Истанбул с гарите на мегаполиса Хайдарпаша и с линията Сиркеджи-Халкалъ, откъдето има връзка и към България.

На участък от 35 км на турско-иранската граница ще бъдат поставени сензори и камери за наблюдение. От Афганистан през Иран и Турция към Западна Европа преминава един от големите пътища на дрогата. Участък от 1,6 млн. кв. м в граничната зона ще бъде прочистен от мини.

Първият 100-дневен план беше обявен на 3 август. В него бяха включени мерки в сферите на икономиката, отбраната, външната политика, транспорта и инфраструктурата. Ердоган отчете, че 340 от 400 проекта са завършени. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна