Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гватемала или за общото между вулканите и кафето

Латиноамериканската страна е пъстра смесица от индианско наследство, колониална архитектура и над 300 микроклимата

3
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гватемала е малко позната у нас. Една от причините за това е, че е твърде далечна – до там ни делят 15 000 км и 24 часа път. Името Гватемала означава гористо място, място на много дървета. Територията на страната е колкото тази на България. 

Република Гватемала е независима държава от 1821 година. Там се говори на цели 25 езика, като освен основния испански и още два официални езика, има още 22. „И тези езици идват от маите, различните диалекти. В основата е езикът на протомаите – от там се разклонява в тези 22 индиански езика“, казва пред "Хоризонт" почетният консул на Гватемала в България Веселин Симов.

Страната е известна е с 366-те си микроклимата, но преобладаващият е постоянна пролет – с температура около 20 градуса.

На 40 км от столицата Гватемала е старата столица Антигуа Гватемала, с колониална архитектура, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя обаче е била и стара столица на държава, разпростирала се на територията на няколко централно-африкански държави - чак до Коста Рика. След 1821 година всички те получават своята независимост.

Двете морски граници на Гватемала опират са Карибите и Тихия океан. Върху националния флаг е изобразена птицата кецал. „Този папагал е много красив. Толкова красив, колкото са красиви индианските традиции, традиционният им текстил, който е много пъстроцветен.“ Кецал се нарича и паричната единица на страната.

Хората в Гватемала възприемат с насмешка европейския начин на приготвяне на кафе

Когато гватемалците видят как в Европа пием кафе, те се смеят, разказва още Веселин Симов: „Защото те разбират от кафе. Не само царевицата, не само какаото идва от маите. Кафето в Европа го познаваме по друг начин. Познаваме много италиански кафета. В Италия кафе няма, но италианците са най-настоятелни и известни в своите марки кафета и начин на приготвяне. Всъщност обаче, един барист гватемалец ще каже, че те го прегарят, те ни дават изгоряло кафе. И тези машини, които лесно приготвят кафето, всъщност правят някаква друга напитка.“

Гватемалското кафе се прави в специална кафеварка – кемекс, която е първообразът на кафеварките за черно кафе. „Това е една стъклена колба, със специална форма, със специален филтър, който по-добре прецежда всички частици, които не трябва да влизат в напитката кафе. Освен това, кафето си има своя сладост – в това кафе не се слага захар“, обяснява Веселин Симов.

Гватемала е вулканична страна с 33 вулкана, най-високият от които не е действащ, той е мъртъв вулкан – най-високата точка в цяла Централна Америка. Между вулканите и кафето има неподозирана връзка, защото „най-силните, най-плътните кафета, се отглеждат на най-високо място при тази температура, при този климат.“

В Гватемала наша сънародничка, която живее там вече 40 години, е създала свой бизнес с кисело мляко, добавя други щрихи към портрета на далечната страна Симов.

Традиционната храна в Гватемала е тамалес –царевична питка, пълна с месо и черен боб. Във всяка храна гватемалците слагат царевица, боб и чили.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна