Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов очаква по-добри оферти за Ф-16

| обновено на 14.12.18 в 17:59
Ф-16 от ВВС на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И трите държави, от които България получи оферти за нов тип боен самолет, са отговорили на допълнителните въпроси. Днес беше крайният срок, в който американската, шведската и италианската страна трябваше да направят това. 

Десет, а не осем изтребителя „Грипен“ предлага Швеция на България, казаха от шведското правителство. Сроковете за доставка остават същите, а повечето бройки самолети са в рамките на предложените милиард и 800 милиона лева. В същото време производителят на Ф-16 "Локхийд Мартин" обясни, че ще намалят цената и срока за доставка. Двете компании предлагат нови изтребители, оферта която българското правителство предпочита. Италия предлага употребявани „Юрофайтър“.

Премиерът Бойко Борисов намекна, че България очаква да получи по-изгодни оферти за нови изтребители Ф-16.

„Защото от това, което съм разговарял с пилотите-изтребители да ги наречем, нов Ф-16 блок 70 е в значителна степен по-добър самолет от всички останали, които се предлагат и затова искам да имаме действително бойни машини, на които като се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят", заяви в Брюксел Борисов.

Премиерът обаче посочи, че „има комисии, които разглеждат тези оферти, по никакъв начин не се меся“.

И допълни, че няма да чака много дълго докладите, за да се вземе политическото решение, защото „това година, две, три протакане вече започва да изнервя всички“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна