Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей смята, че все още е възможно да получи така необходимите й гаранции от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей заяви на пресконференция в Брюксел, че все още е възможно да получи така необходимите й гаранции от ЕС, за да убеди депутатите в британския паралмент да подкрепят сделката й за Брекзит. Депутатите обаче не смятат, че Тереза Мей е способна да получи нещо повече освен политически уверения, че страната няма да остане за постоянно в митническия съюз, ако бъде задействан така наречения „предпазен механизъм“ за ирландската граница.

Тереза Мей отново настоя, че е в интерес и на двете страни сделката да бъде одобрена, и че излизането без сделка не е добро за никого:

"Европейският съюз заяви ясно, както и аз, че ако ще напускаме със споразумение, това е сделката. Но разговорите ми с колегите днес показаха, че по-нататъшни пояснения и дискусии след решението на Съвета, са възможни."

Във Велокобритания обаче преобладава мнението, че премиерът ще се завърне днес от Брюксел с празни ръце. Освен това противниците на Тереза Мей искат не просто политически декларации, а правни гаранции за „предпазния механизъм“ за ирландската граница. Северноирландските юнионисти, които осигуряват мнозинството на Мей в паламента, поискаха от нея да бъде твърда в преговорите и да не се огъва както досега. Еворскептикъм Марк Франсоа обаче заяви категорично, че без правни гаранции сделката ще бъде отхвърлена в Камарата на общинитие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна