Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 50 „жълти жилетки“ са арестувани на площад „Люксембург“ в Брюксел

Протест на "жълти жилетки" в Брюксел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 50 „жълти жилетки“ са арестувани на площад „Люксембург“ в Брюксел, където днес също има протести. Площадът е затворен за движение.

Арестите са мотивирани с откриване на опасни предмети у задържаните. Това е трета събота на протест за "жълтите жилетки" в белгийската столица, като предишните два бяха съпътствани от конфронтации със силите на реда.. Днес те имат разрешение за протест в рамките на един час. Преди малко походът бе възобновен в посока „Ар-Лоа“.  Засега обстановката е спокойна, но и днес на ключови места в Брюксел има внушително присъствие на полицейски сили.  Търговците са предприели мерки срещу вандализъм, като са спуснали защитни мрежи на витрините на своите магазини. Те обаче имат опасения, че протестите ще се отразят сериозно на оборота им преди празниците. Ален Ганиер, председател на асоциацията на търговците в комплекса „Тоазон д ор“:

"Неуредиците, свързани с този протест, ще имат огромно отражение в икономически план, особено за дребната търговия. Това е един от двата най-значими уикенда преди Коледа и някои от тях очакват именно сега да реализират основния си оборот. И този момент определено ще е твърде неприятен за тях".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна