Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Готова съм да понеса политическа отговорност за глобата на БЕХ

| обновено на 17.12.18 в 18:05
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг над 77 милиона евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура. Според Брюксел тези стъпки противоречат на антитръстовите закони в Съюза. Разследването на комисията започна след жалба на "Овергаз" от 2011 година, че БЕХ и неговите подразделения не дават достъп до газопреносната мрежа на свои конкуренти. Сумата трябва да бъде платена в тримесечен срок.

След решението на ЕК от българското министерство на енергетиката обявиха, че усилията им ще бъдат насочени изцяло към защитата на българските национални и финансови интереси. Министър Теменужка Петкова отказа да отговори категорично ще обжалва ли страната ни решението, но заяви, че е готова да понесе политическата отговорност, ако някои я поиска: 

"Това е инфраструктура, пряко свързана с нашата енергийна сигурност, така че ние компромиси не можем да правим. И това беше причината, поради която ние отказахме подобен вариант и не успяхме да постигнем споразумение с Европейската комисия".

Петкова заяви, че е готова да понесе политическа отговорност за наложената глоба.

След решението на ЕК Министерството на енергетиката ще направи всичко възможно, за да защити българските национални, финансови и имуществени интереси. Това подчерта енергийният министър Теменужка Петкова, като отказа да отговори категорично дали страната ни ще обжалва решението. Тя обаче заяви, че е готова да понесе политическата отговорност, ако някой смята, че такава трябва да се поеме. 

Енергийният министър Теменужка Петкова очаква официалното решение и след това ще бъдат предприети действия в защита на българския интерес:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна