Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът промени мерките на Иванчева и Петрова от "задържане под стража" в "домашен арест"

| обновено на 19.12.18 в 14:37
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд промени мерките за неотклонение на тримата подсъдими за корупционната афера в столичния квартал "Младост" от “задържане под стража“ в “домашен арест“.

Мотивите си съдия Иво Хинов е изложил на 40 страници, в които обяснява защо Десислава Иванчева, отстранената кметица на "Младост", Биляна Петрова, нейната бивша заместничка, и Петко Дюлгеров трябва да излязат от ареста, като обаче изрично уточнява, че това трябва да стане след три дни. Време, очевидно, което се дава на прокуратурата, за да прецени как да действа.

Според адвокатите им здравословното им състояние се влошавало в условията на ареста. Прокуратурата обаче твърдеше, че ако не са под стража, отстранената кметица на "Младост" и нейната заместничка могат да извършат друго престъпление. Обвинението има седемдневен срок, за да протестира.

С три дни отложи съдия Иво Хинов  изпълнението на определението, тоест ако няма прокурорски протест, отстранената кметица на "Младост", бившата й заместничка и Петко Дюлгеров, могат да отидат по домовете си най-рано в събота на обед.

Изненадващо прокурорът по делото обяви, че тепърва ще преценява дали да протестира за пореден път за променените мерки за неотклонение на тримата подсъдими. Той пожела да се запознае с мотивите. В тези мотиви, както научихме от адвокатите, подробно е изложено на какъв етап е делото и защо не се налага повече тримата подсъдими да останат в ареста.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени