Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: БТА

Социалните реформи, обещани от консерваторите във Великобритания, са застрашени от излизането от Европейския съюз без сделка. Това пише лондонския Таймс в обширен материал за Брекзит, като според изданието торите са изправени пред това да се разделят и да загубят евентуални избори. Според Гардиън бизнесът на Острова гледа с ужас как премиерът Тереза Мей започва да планира Брекзит без сделка.Индипендънт акцентира върху конкретен момент от правителствения план за излизане без сделка - поставянето в готовност на 3500 войници, които да реагират при извънредни ситуации на гражданско недоволство.

Предстоящото посещение на иранския президент Хасан Рохани в Турция е "критично важно" и неслучайно предшества анонсираната турска военна операция на изток от река Ефрат. Това пише Йени Шафак преди визитата.  Според Сабах, кюрдските Сили за защита на народа, срещу които е насочена операцията, копаят тунели и дори изграждат "подземни градове", подготвяйки се за нападението.

Всички обвинени за погрома в скопския парламент на 27 април м.г. ще могат да подадат молби за амнистия в срок от 5 дни след влизането в сила на специален закон по темата. Това пише Нова Македония относно приетия при съкратена процедура нормативен акт. В него обаче не се предвижда амнистия за планиралите нахлуването в парламента, както и за хората упражнили насилие или носили оръжие.

"Глас на доверие към новата епоха" - с това заглавие проправителствения гръцки вестник Авги окачествява вчерашното приемане на първия бюджет на страната след края на финансовите спасителни програми. Той ще увеличи доходите и ще стабилизира средната класа, смята финансовият министър Цакалотос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна