Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална детска болница ще бъде доизградена върху замразен преди години строеж

Правителството е готово да прехвърли управлението на болница "Лозенец" на СУ

| обновено на 19.12.18 в 12:30
Правителството прехвърля управлението на болница "Лозенец" на Софийския университет
Снимка: БГНЕС

Кабинетът иска да прехвърли управлението на правителствена болница „Лозенец“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това стана ясно от думите на премиера в началото на днешното правителствено заседание. За целта парламентът трябва да одобри промени в Закона за лечебните заведения.

„Правителството е готово да прехвърли управлението и капитала на болница „Лозенец“ на СУ“, заяви премиерът Бойко Борисов. Правителството е погасило и задълженията на болницата.

„23 милиона погасяваме и дълговете на болницата, за да може да си я управлявате както трябва, да не кажете: „Дадоха ни я с дългове“. Това е направено. Затова ви казвам, че това можеш да сведеш до студентите и академичния състав".

„Решението ще успокои академичната общност“, смята ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков:

„Че в бъдеще няма да има нови опасности за нашата клинична база, това е най-доброто решение. Болница „Лозенец" ще запази всичките си отделения“.

Правителството обеща да има и Национална многопрофилна детска болница. Тя ще бъде доизградена на базата на започнатото строителство на 13-етажна сграда на територията на Александровска болница.

„Ще трябват около 20 милиона да се довърши. Стартираме догодина“, заяви премиерът.

„Предстои обследване на строежа през януари“, обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Много се надявам в средата на следващата година да започнем реалното строителство. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно в средата на 2020 година“.

Правителството отпуска и 4 милиона лева за клиниката по изгаряния в „Пирогов“. Това обяви премиерът Бойко Борисов:

„За да завършим отделенията и да бъде на ниво. Ще стигнат ли“, попита той директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, който благодари и уточни:

„Ще стигнат. Това включва както клиниката по изгаряния, която е уникална за България, така и реанимацията - детска, възрастни и целият операционен комплекс, който е към клиниката по изгаряния. Това, което  е отпуснато като средства, ще бъде усвоено в следващата една година. Ще бъде записано „Медицински“, а не "Медицинско оборудване", така че да имаме едно пълно обновяване на всички отделения и структури в клиниката“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна