Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в историята си

Германия прие закон за наемане на квалифицирани чуждестранни работници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия прие първия в историята си закон за наемане на квалифицирана чуждестранна работна ръка. Правителството днес го одобри и той беше представен пред медиите. Законът улеснява наемането на квалифицирани кадри от страни извън ЕС, тъй като в страната има недостиг на работна ръка.

Новият закон предвижда граждани от страни извън ЕС, които разполагат с необходимата за Германия квалификация, да получат разрешително за престой от 6 месеца, за да си намерят работа.

През този период те трябва да разполагат със собствени средства за издръжка и да докажат достатъчно добро ниво на владеене на немски език. Те няма да имат право на никакви социални помощи, като разрешителното за престой ще бъде удължено, ако си намерят работа.

Германия възнамерява по този начин да наеме служители в стратегически сектори като информатиката, информационните технологии, както и хора за работа в кухните и за грижи за възрастни хора. Липсата на квалифицирана работна ръка е особено осезателна в малките и средни предприятия, които са "сърцето" на германския икономически модел.

Страната е изправена пред застаряване на активната работна сила и ще има нужда до 2050 година средно годишно от 400 000 работници от страни извън ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна