Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на Уолстрийт в очакване на "коледен" подарък от ФЕД

Федерален резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда на Уолстрийт с повишения от близо 1%, тъй като инвеститорите се надяват на "коледен " подарък от Федералния резерв, изразяващ се в ясен знак след края на днешното заседание, че централната банка на САЩ ще се откаже от досегашната си политика на устойчиво увеличаване на лихвените ставки през следващата година.

Индексът DJIA нараства с близо 200 пункта (повишение с 0,81%), широкият индекс S&P500 се повишава с 0,83%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,86%.

Известна подкрепа за предпазливия риск-апетит оказва и изявлението от по-рано днес на американския финансов министър Стивън Мнучин за предстоящи през януари търговски преговори между САЩ и Китай.

Инвеститорите са в напрегнато очакване на края на очертаващото се като ключово двудневно заседание на Федералния резерв (към 21:00ч. българско време). Въпреки че голямата част от тях все още предполагат, че довечера Фед ще повиши за четвърти път в рамките на отминаващата година основната си лихвена ставка с 25 базисни пункта, те се надяват американските централни банкери да сигнализират за промяна в досегашната политика на устойчиво затягане на федералната фондова лихва.

Внимателно ще се следи дали Фед ще продължава да залага на трикратно повишаване на лихвените ставки догодина, или пък ще направи пауза в цикъла на затягане на лихвите, имайки предвид сериозните трусовете на Уолстрийт в последно време и засилващите се притеснения за предстояща икономическа  рецесия в САЩ в рамките на следващите две години. Сигнал за евентуална промяна в политика на Фед би трябвало да бъде даден при представянето малко по-късно тази вечер (от 21:30ч. българско време) на последните средносрочни икономически и лихвени прогнози на американските централни банкери.

Акциите на FedEx Corp. обаче се понижават с цели 10%, след като късно снощи компанията намали финансовите си очаквания за следващата година. Това от своя страна води до понижение с 0,7% на целия транспортен подиндекс на "Дау Джоунс".

Спад с 1,2% бележат и акциите на Facebook след информация за нов скандал с предоставянето на лични данни на потребителите на социалната медия на близо 150 други големи компании.

Понижение с над 3% бележат и акциите на Micron Technology Inc., тъй като компанията за микрочипове също понижи своите финансови прогнози.

На другия полюс са акциите на General Electric Co, като те нарастват с над 8% след информация на Блумбърг, че компанията е напреднала с планираното публично предлагане (IPO) на своето поделение за здравеопазване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна