Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед вдигна американските лихви и сигнализира за малко по-умерен курс на тяхното затягане догодина

В сряда Федералният резерв на САЩ повиши краткосрочната си лихва с четвърт процентни пункта и сигнализира, че ще продължава да увеличава лихвената ставка и догодина, макар и с по-умерено темпо с оглед на новите икономически предизвикателства, пренебрегвайки по този начин сериозните трусове на финансовите пазари в последно време и призивите на американския президент Доналд Тръмп да преустанови с агресивната си затягаща парична политика.

За четвърти път в рамките на отминаващата година Фед увеличи федералната фондова лихва с 0,25% до нов диапазон между 2,25% и 2,50%, като последните прогнози на централните банкери включват още две повишения през 2019-а година (спрямо септемврийската им оценка за три увеличения догодина) и още едно през 2020-а година (без промяна спрямо предходните прогнози след заседанието през септември).

Фед очаква основната американска лихва да достигне в средносрочен план ниво от 3,1%, или с около 0,3% над определеното от централната банка "неутрално" ниво от 2,7%, което беше занижено от досегашните 3 на сто и което на теория не би трябвало нито да стимулира, нито да вреди на икономиката на САЩ.

Трябва да се има предвид, че федералната фондова лихва в коридора между 2,25% и 2,50% е в най-високото ниво след фалита на американската банка Lehman Brothers през есента на 2008-а година и последвалата световна финансова и икономическа криза.

В изявление след края на заседанието Фед продължи да подчертава, че икономиката на САЩ се развива добре, използвайки думи като "силен" и "укрепващ", за да опише пазара на труда, разходите на домакинствата и икономическата активност. Според централната банка единственото слабо място, което се наблюдава, е свързано със сдържаните дълготрайни бизнес инвестиции.

Оправяйки поглед към турболенциите на финансовите пазари, Фед отбеляза, че ще "продължи да наблюдава глобалното икономическо и финансово развитие и да оценява въздействието им върху глобалната икономика перспектива".

На последвалата пресконференция шефът на Фед Джером Пауъл посочи, че централната банка ще продължава да намалява финансовото си портфолио с 50 млрд. долара на месец (обемът на закупените по програмите за "количествени улеснения" американски държавни и ипотечни облигации).

Според него инфлационните очаквания ще останат догодина непосредствено под целевото ниво на Фед от 2%.

Членовете на Федералния резерв понижиха слабо техните виждания по отношение на икономическия растеж през тази и следващата година спрямо предходната оценка от месец септември. Федералният резерв вече разчита на растеж на брутния вътрешен продукт на САЩ от 3,0% през 2018 година (спрямо септемврийска прогноза за растеж с 3,1%) и от 2,3% през 2019-а (спрямо 2,5% през септември), запазвайки прогнозите си за 2020 и 2021 година на нива съответно от 2,0% и от 1,8%.

Нови макроикономически и лихвени прогнози на Фед (спрямо тези от септември)

Снимка

В същото време централните банкери запазиха техните осреднени оценки за нивото на безработица през 2018-а от 3,7% и за 2019-а от 3,5%, повишавайки слабо прогнозите си за 2020-а (до 3,6% от 3,5%) и за 2021-а (до 3,8% от 3,7%).

Федералният резерв занижи леко и оценката за инфлацията в САЩ през настоящата и следващата година, като очаква нарастване на ценовия индекс на личните потребителски разходи (т.нар. "PCE индекс") с 1,9% (спрямо предходната прогноза от 2,1% за 2018-а и от 2,0% за 2020-а година), запазвайки очакванията си за инфлация от 2,1% през 2020-а и 2021-а година.

Американските централни банкери занижиха очакванията си за осредненото ниво на федералната фондова лихва за 2019-а година до 2,9% (от 3,1% през септември), до 3,1% за 2020-а (от 3,4%) и до 3,1% за 2021-а (от 3,4%) и нивото на т.нар. "неутрална" лихва до 2,8% (от 3,0%).

Инвеститорите на Уолстрийт реагираха негативно на сигналите на Фед, че ще продължава да повишава лихвените ставки и догодина, макар и с малко по-сдържано темпо. И трите американски основни фондови индекси изтриха първоначалните печалби, които бяха факт преди решението на Фед, оказвайки се в нови силен спад в края на вчерашната търговия. Индексът DJIA затвори със спад от 351 пункта (понижение с 1,49%), S&P500 се понижи с 1,54%, а технологичният индекс Nasdaq Composite се срина с цели 2,17%.

Техните фючърси, търгувани на извънборсовата търговия, остава под натиск и днес, като фючърсите на DJIA се понижават с над 110 пункта (с 0,48%), на S&P500 - с 0,51% и на Nasdaq100 - с 0,5%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени