Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийците получават подаръци два пъти през декември

2
Снимка: Венцислав Величков

За белгийците коледните празници започват още в началото на декември. "Всички французи ще ревнуват, когато узнаят, че техните малки белгийски съседи получават подаръци два пъти през декември. Първият, когато минава Свети Никола или Свети Мартин през ноември, ако живеят във Фландрия, и вторият - от дядо Коледа, когато минава в нощта на 24-ти декември. 

И наистина, празниците за Коледа в Белгия започват още в началото на декември в деня на Свети Никола. Той е закрилникът на учениците. Смята се, че е възкресил трима от тях, които един безскрупулен месар е превърнал в кренвирши. Децата го очакват, като оставят пантофите си до камината и не забравят да сложат моркови за магарето му. На този ден получават лакомства и особено шоколад.  В университетските градчета, студентите не влизат в часовете, а се събират, за да пеят и пият, докато се наситят. 

Коледните базари са част от общия уют, който съпътства белгийците по време на празниците. Уханието на греяното вино и на сладкиши се разнася навсякъде - от Валония до Ойпен и Фландрия, където се говори на френски, немски или холандски. На Рождество почти навсякъде на трапезата е коледната пуйка , а в региони като Нивел и Ардените, поднасят вкусни кифлички или малки бисквитки с образа на младенеца Исус. В Лиеж пък правят специални палачинки със стафиди или ябълкови кравайчета, изпечени с масло и поръсени с пудра захар. Угощенията се поливат обилно с греяно вино. 

Както и у нас, Коледа в Белгия е най-вече семеен празник, но не липсват и прояви на открито. Част от белгийците отиват на меса в полунощ, а други се събират по това време на улицата. За една от тях, оживяла и до днес, белгийската телевизия разказва през далечната 1963-та година:

Една от проявите е на Гранд Плас, в центъра на Брюксел - Коледа според Евангелието, изобразена като на сцена. И това е яслата - мистерията на Коледа, на която се вижда младенецът Исус. В Намюр също оживява ясла, в един древен замък. Там Исус и всички герои - овчарите, Мария, Йосиф, се играят от деца. 

Яслата с раждането на Исус е на Гран Плас почти от началото на декември. На Рождество хиляди се събират на това място, независимо от времето, за да запалят свещи точно в полунощ. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени