Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси в края на една силно турбулентна коледна седмица

В петък европейските борсови индекси се оцветиха в зелено за пръв път в рамките на силно турбулентната за капиталовите пазари къса коледна седмица, следвайки снощния позитивен драматичен обрат в края на търговията на Уолстрийт, последван и от предпазлив растеж на азиатските фондови пазари.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 1,94%, заличавайки вчерашен спад с 1,7% до двугодишно дъно от 327,34 пункта - най-ниско ниво от 9-и ноември 2016-а година (няколко дни след изненадващата победа на Доналд Тръмп в президентската надпревара на 6-и ноември 2016-а). Въпреки днешния подем общият европейска индекс е на път да приключи годината със понижение от около 14%.

Германският фондов индекс DAX 30 също нараства с близо 2%, парирайки голяма част от неговия агресивен спад с 2,4% по време на първата за коледната седмица търговия във Франкфурт. Въпреки текущия отскок обаче, индексът DAX30 се търгува недалеч от вчерашното двугодишно дъно около 10 279 пункта и продължава да се намира в т.нар. "мечи" пазар (пазар на падащи цени), тъй като се понижава с повече от 20% от неговия рекорден връх около 13 600 пункта, достигнат за кратко в началото на годината (на 23-ти януари). В рамките на отминаващата 2018-а година немският фондов индекс се понижава с 18%, отбелязвайки най-солиден спад след неговия срив с 43% по време на глобалната финансова криза преди точно десет години (през 2008-а година).

Френският фондов индекс CAC 40 пък се повишава с 1,98%, а британският FTSE100 - с 1,9%.

Подобреният инвеститорски риск-апетит на Уолстрийт от сряда насам е в основата на днешния подем на европейските пазари на акции, както и на стоковите борси, където има поскъпване на петрола и на цветните метали.

От това се възползват най-вече компаниите от петролния и газови сектор, като акциите на Subsea 7, Premier Oil, TechnipFMC и Aker BP поскъпват с между 4,5% и с 6,83%.

Технологичният сектор също бележи солиден подем, като акциите Chipmaker AMS нарастват с цели 6%, на Wirecard - с 3,8% и на Logitech - с близо 4%. Трябва да се има предвид, че технологичният сектор беше един от тежко засегнатите през 2018-а година с оглед на търговската война между САЩ и Китай и сигналите за забавяне на глобалния икономически растеж и в частност на растежа в Европа.

Повишения с между 2% и 4% има и при доста от банковите акции, след като само ден по-рано STOXX 600 banks index удари най-ниско ниво от август 2016-а година.

Междувременно фючърсите и на трите американски фондови индекси нарастват по време на извънборсовата търговия, което е сякаш предпоставка за позитивен старт на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се повишават с около 120 пункта (с 0,53%), на S&P500 - с 0,55% и на Nasdaq 100 - с 0,38%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени