Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънката Анета Дръгушану е носител на наградата на името на Владимир Димитров-Майстора

Снимка: БНР

Анета Дръгушану е носителят на наградата за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора. Тя е организирала редица самостоятелни изложби в България, Румъния, Югославия и Сирия. Участвала е в колективни експозиции. Носител е на ордена “Кирил и Методий“ - Втора степен и други награди.
“Наистина тази награда беше нещо голямо за мен. Не съм и очаквала", каза тя пред БНР.

"Аз рисувам вече близо 50 години. Рисувам непрекъснато, когато имам време. Понеже съм жена, не може да се каже, че рисувам непрекъснато", каза тя в интервю за предаването “Хоризонт за вас“ и поясни: “Една жена, ако иска да е и жена, и да има семейство, съпруг и други задължения и тъй нататък - дете…“. Тя обясни, че съпругът ѝ, който също е художник, има повече време за рисуване от нея.

Тя изразява в картините си често бита на селската жена, която вече я няма:

“Разбира се, че я няма. Аз съм пристигнала тук 1964-та година. Селото, което съм заварила тук, селото на моя съпруг. Първо ми беше любопитно много. За първи път попадам в такава среда. Всъщност аз съм от Румъния, от румънска Молдова, Карпатите - там е съвсем друга култура, други обичаи. Започнах така да се оглеждам наоколо селото беше много голямо. Интересни типажи интересни хора, особено жените, с тях повече аз общувам. Първо покрай къщата на свекърва ми, която ми беше модел номер едно. И оттогава имам много материал събран".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна