Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Бразилия ще премести посолството си в Йерусалим

Новоизбраният президент на Бразилия Жаир Болсаноро (вляво) и Бенямин Нетаняху в синагога в Рио де Жанейро в петък.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният президент на Бразилия Жаир Болсаноро казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е на посещение в Бразилия, че въпросът „не е дали, а кога“ той ще премести бразилското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Това заяви днес самият Нетаняху, който се срещна с Болсонаро в петък, предаде БТА.

Болсонаро, който встъпва в длъжност на 1 януари, отдавна каза, че иска да последва примера на американския президент Доналд Тръмп и да премести посолството, но е подложен на силен натиск от мощния аграрен сектор в Бразилия да не го прави, защото ще навреди на бразилския износ за арабските страни.

Арабската лига го предупреди с писмо, че преместването на посолството в Йерусалим ще бъде гибелно за отношенията с арабските страни, припомня Ройтерс.

„Болсонаро ми каза, че въпросът е не дали, а кога ще премести посолството в Йерусалим“, заяви Нетаняху днес на среща с лидери на бразилската еврейска общност в Рио де Жанейро, съобщи Ройтерс.

„Ние придаваме огромно значение на Бразилия в контекста на Латинска Америка. Това е историческа промяна“, подчертал Нетаняху.

 Премиерът съобщи, че новият бразилски президент е приел поканата му да посети Израел, което вероятно ще стане през март.

След срещата с израелския лидер Болсонаро заяви: „Имаме нужда от добри съюзници, добри приятели, добри братя като Бенямин Нетаняху“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна