Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жаир Болсонаро встъпи в длъжност като президент на Бразилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодесният Жаир Болсонаро встъпи в длъжност като президент на Бразилия. В първата си реч като държавен глава той заяви, че страната се освобождава „от социализма и политическата коректност“.  Болсонаро обеща да уважава демокрацията и да проведе трудните икономически реформи, които да засилят растежа в най-голямата икономика в Латинска Америка. Сред обещанията му бяха още това да смаже корупцията и да се пребори с престъпността и насилието:

„Призовавам членовете на Конгреса да помогнат за възстановяването и промяната на курса на страната ни, да я освободим от корупцията, престъпността, икономическата безотговорност и идеологическото подчинение. Пред себе си имаме уникалната възможност да я изградим наново и да върнем надеждата на сънародниците ни. Сигурен съм, че ще бъдем изправени пред сериозни предизвикателства, но ако притежаваме мъдростта да слушаме гласа на народа, ще постигнем целите си.“

Хиляди хора наблюдаваха церемонията пред президентския дворец в столицата Бразилия. Тя беше проведена при засилени мерки за сигурност, с използването на различни нови технологии, а  мерките бяха въведени след като през септември Жаир Болсонаро беше ранен с нож на предизборен митинг.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна