Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази нощ е пикът на Квадрантидите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ, може да се наблюдава пикът на Квадрантидите - първия "звездопад" за годината. Метеорният поток Квадрантиди е активен от края на декември до втората седмица на януари. Максимумът му обикновено е около 3 или 4 януари. В пика на метеорния поток тази година, ако условията позволяват, могат да бъдат наблюдавани между 60 и 100 падащи звезди на час. Тази година пикът е преди новолуние и видимостта ще е по-добра.

За разлика от други метеорни потоци като Персеиди или Джеминиди, максимумът на които продължава около два дни, пикът на Квадрантидите трае само няколко часа. Това е един от малкото случаи през 2019 г., в които поредица от т.нар. "падащи звезди" можеше да се види в безлунно време, поясни, в интервю за "Хоризонт" физикът Пенчо Маркишки. Той подчерта и някои от най-значимите пътувания в Космоса, които предстоят тази година 

"Индия ще прати втора мисия до Луната. Ще има две изстрелвания на "Фалкън Хеви", предвидени, с цел да изведат военни спътници в орбита около Земята и също космически атомен чансовник за точно време. Този часовник ще предава точно време за апарати, тръгнали на далечен път към другите планети от Слънчевата система. Също пак "Спейс екс" ще изстреля множество спътници, чиято цел е да покрият цялото земно кълбо с интернет".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна