Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на бизнес активността в еврозоната през декември до 5-годишно дъно

Бизнес активността в еврозоната се забави през декември до близо пет и половина годишно дъно в резултат на влошаване на експанзията както в промишлената, така и в сферата на услугите, показват ревизирани в низходяща посока окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през декември до 51,1 пункта от 52,7 пункта през ноември и под предварителен индекс на ниво от 51,4 пункта, достигайки най-ниско ниво от юли 2013-а година насам.

Индексът PMI, измерващ нагласите на мениджърите за техния бизнес през следващите 12 месеца, се влоши до 4-годишно дъно от 59,1 пункта спрямо 59,5 пункта през ноември, което е знак, че европейският бизнес е още по-песимистично настроен за новата година.

Слабите PMI проучвания предполагат, че икономиката на еврозоната, която нарасна през третото тримесечие на 2018-а година с едва 0,2% (най-слабо представяне на тримесечна база от 4 години насам), вероятно ще продължава да се забавя и в края на изминалата година.

"Окончателният PMI отговаря на повишение на БВП на еврозоната с малко под 0,3% през четвъртото тримесечие, но с тримесечен темп на растеж, който дори се забавя до 0,15% през декември", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се понижи през декември до 51,2 пункта от 53,4 пункта през ноември, достигайки най-ниско ниво от ноември 2014-а година, докато подиндексът на новите поръчки се понижи до 4-годишно дъно от 51,5 пункта (най-ниско ниво от декември 2014-а) спрямо 53,4 пункта месец по-рано.

По-рано тази седмица агенция Markit представи и окончателни резултати от свое проучване, показващи влошаване на промишлената активност в еврозоната през декември до близо двугодишно дъно. Промишленият PMI индекс се понижи от 51,8 пункта през ноември до 51,4 пункта през декември, достигайки най-ниско ниво от февруари 2016-а година.

Влошаване на общата бизнес активност и на активността в сферата на услугите беше отчетно в двете водещи икономики на еврозоната и по-специално във Франция, при известна стабилизация в Испания и Италия.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, отслабна през декември до 4-годишно дъно от 51,6 пункта от 5,23 пункта през ноември и под предварителен индекс на ниво от 52,2 пункта. Индексът в сферата на услугите се понижи още по-рязко до 51,8 пункта от 53,3 пункта през ноември и под предварителен индекс от 52,5 пункта.

Окончателният общ PMI индекс на Франция за декември се срина до 48,7 пункта от 54,2 пункта през ноември и под предварителен индекс на ниво от 49,3 пункта, което потвърждава силно негативното влияние върху френския бизнес от социалните вълнения, свързани с протеста на т.нар. "жълти жилетки". Индексът в сферата на услугите се свлече до 49,0 пункта от 55,1 пункта месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 49,6 пункта.

Слабо подобрение отчете PMI индексът в сферата на услугите на Италия, нараствайки през декември до 50,6 пункта от 50,3 пункта през ноември, както и общият PMI индекс, който се повиши до 50,0 пункта от 49,3 пункта месец по-рано.

Проучването на Markit за Испания пък отчете стабилизация на бизнес активността в сферата на услугите на ноемврийското ниво от 54,0 пункта, но при влошаване на общия PMI индекс през декември до 53,4 пункта от 53,9 пункта през предходния месец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна