Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория и Георги – имена №1 за новородени

Снимка: БГНЕС

Виктория и Георги остават най-предпочитаните имена сред новородените, показват данни на Националния статистически институт.

Георги запазва позицията си и като най-популярно мъжко име, а сред женските първенството се държи от Мария.

От 10 години най-много новородени момиченца се кръщават Виктория. Вече четвърта година без промяна челната тройка се допълва от Мария и Никол.

От топ 10 на най-предпочитаните имена изпадат Теодора и Гергана, а тяхното място се заема от Дария и София. Всъщност Дария бележи и най-стремителен възход - от 48-о място през 2008 г., през миналата вече е на 7-о.

Сред момчетата първенството отново се държи от Георги, след като за две години - през 2016-а и 2017-а, бе отстъпил пред Александър.

Сега името Александър е второ по популярност, а в топ 3 влиза и Мартин.

От първите 10 отпадат Николай, Виктор и Кристиян за сметка на Калоян, Теодор и Борис. Името Борис се изкачва от 20-а позиция и отива на 4-а.

Иначе като цяло през 2018 г. най-популярното име у нас при жените е Мария, а при мъжете Георги. В челната тройка влизат също Иванка и Елена, Иван и Димитър.

В тазгодишната статистика НСИ добавят и още една категория - най-популярни фамилии. Най-често в България се срещат Иванови, Георгиеви и Димитрови. В топ 5 също влизат Петрови и Николови.

Тази година най-много празнуващи имен ден ще има на Цветница - 370 962, следван от Ивановден - 359 753 и Гергьовден - 232 035.  Най-много именици обаче има през януари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна