Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Слабостта на китайската икономика ще даде на Пекин стимул за постигане на търговска сделка

Изказване на Доналд Тръмп пред репортери в градината на Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в неделя, че търговските преговори с Китай вървят много добре и че слабостта на китайската икономика дава на Пекин причина да работи за сключване на търговска сделка, съобщава Ройтерс.

Официални представители на САЩ се срещат със свои колеги от Пекин в началото на настоящата седмица за провеждане на първите преки преговори, откакто Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Цзинпин се договориха през декември за 90-дневно примирие в търговската война, която разтърси международните финансови пазари.

Президентът на САЩ наложи през миналата година вносни мита на китайски стоки за стотици милиарди долари, за да окаже натиск върху Пекин да промени търговските си практики си по редица въпроси, вариращи от индустриални субсидии до кражба на интелектуална собственост. Китай отвърна, налагайки собствени тарифи върху вноса на американски стоки.

Според Доналд Тръмп въведените от неговата администрация митнически тарифи са навредили на икономиката на Китай. "Мисля, че Китай иска да разреши този проблем. Икономиката на Пекин не се справя добре ”, отбеляза той пред репортери в Белия дом в неделя, преди да се качи на президентския хеликоптер Marine One. "Мисля, че американските тарифи им дават голям стимул да преговарят", допълни той.

Ройтерс напомня, че в края на предходната седмица Китайската централна банка намали със 100 базисни пункта дела на задължителните минимални резерви на търговските банки на фона на забавящия се икономически растеж и негативното влияние на американските митнически тарифи.

Запитан какви са очакванията му за изхода от стартиращите тази седмица търговски преговори, Доналд Тръмп се изказа положително. "Преговорите с Китай вървят много добре. Наистина вярвам, че те искат да сключат търговска сделка", посочи президентът на САЩ.

Междувременно говорителят на китайското външно министерство Лу Канг заяви в понеделник, че Пекин е готов да разреши търговските спорове с Вашингтон на равни начала. "Китай и САЩ изразиха желание да работят заедно", посочи той.

Лу Канг допълни, че китайският вицепрезидентът Уан Кишан ще присъства на Световния икономически форум, който се провежда ежегодно през януари в Давос, Швейцария. Китайският говорител отбеляза, че не знае за каквито и да било планове за среща между президента САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепрезидент Уан Кишан в Давос.

Световният икономически форум трябва да се проведе между 22-ри и 25-и януари в Давос, Швейцария. Доналд Тръмп ще присъства на форума, а Китай обяви, че също ще има свой представител в лицето на вицепрезидента Уан.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна