Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Амазон“ за първи път №1 по пазарна капитализация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският гигант за онлайн търговия „Амазон“ стана за първи път частната компания с най-голяма пазарна капитализация в света, отнемайки от „Майкрософт“ първото място на пазара на акции на Уолстрийт, съобщи Франс прес.

Акциите на компанията, ръководена от най-богатия човек в света - Джеф Безос, са поскъпнали вчера с 3,44%. Така пазарната ѝ капитализация достига почти 797 милиарда долара, с близо $14 млрд. повече от „Майкрософт“. През последните шест сесии на търговия акциите на Amazon поскъпнаха с общо над 11%, за да изстрелят компанията от четвърто на първо място по пазарна капитализация, след като за този период тя успя да привлече 74,1 млрд. долара от инвеститорите на Уолстрийт, според данните на Dow Jones news.

Въпреки това сегашната капитализацията на „Амазон“ е под нейния рекорд от септември, когато тя пресече границата от $1 трилион ($1000 милиарда) – седмици, след като това направи „Епъл“, преди разпродажбата на акции в края на 2018 г.

„Епъл“, която дълго време бе №1 по пазарна капитализация, започна да губи позиции в края на ноември и сега стойността ѝ е $702 млрд., като е зад „Амазон“, „Майкрософт“ и „Алфабет“ – компанията майка на Гугъл, чиято капитализация е $745,2 млрд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна