Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: Влизането в сила на Закона за горивата да бъде отложено с половин година

Снимка: БГНЕС

Да се отложи с половин година влизането в сила на приетия Закон за горивата, това ще поиска правителството от Народното събрание на утрешното си заседание. Министъра на икономиката Емил Караниколов обясни, че трябва да се изчистят детайли по неговото прилагане.

"В шестмесечен срок наистина да създадем един конкурентен закон, който в своята същност да защитава интересите на всички субекти, независимо от това дали те са големи, едри търговци, или търговци на дребно. Това ще бъде и нашата цел. Ние вече сме в диалог с тях. Ще дам пример в минния сектор, където в момента текстовете на закона трябва да доведат до това, че машините, които работят долу в галериите, да се разглобят, да се сглобят извън галериите - отвънка, да се налее гориво, отново да се разглобят и да се вкарат долу под земята, за да работят. Разбирате, че това е недопустимо", заяви Караниколов.

Законът за горивата трябва да влезе в сила от края на януари, но ако бъде отложен, ще се задейства от пред юли.

От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива обявиха вчера, че до края на седмицата започват протести във всички големи градове, а по-рано днес омбудсманът Мая Манолова атакува закона в Конституционния съд. Според мотивите ѝ, промените в този закон ще доведат до поскъпване на горивата, фалит на малките търговци на горива и засилване на монопола в бранша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени