Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: Преговорите със САЩ поставиха основите за прекратяване на търговската война

Китайското министерство на търговията се похвали в четвъртък с резултата от проведените през тази седмица търговските преговори със САЩ, отбелязвайки, че тези разговори "положиха основите" за разрешаване на търговската война между двете водещи световни икономики, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Пекин описа тридневните преговори като "обширни, задълбочени и подробни" и добави, че двете страни са се съгласили да продължават да поддържат тесни контакти по въпросите за търговията. Според изявлението на Министерството на търговията Пекин и Вашингтон "са изпълнили активно" консенсуса, постигнат от президентите си Цзинпин и Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в Аржентина в началото на декември 2018-а година.

В сряда САЩ също направиха изявление, в което посочиха, че преговорите с Китай са се фокусирали върху намирането на начини за постигане на "справедливост, реципрочност и балансираност в търговските отношения" и подчертаха ангажимента на Пекин да закупи "значителен обем американски селскостопански, енергийни, промишлени стоки, както и редица други продукти и услуги".

Според източници на "Уолстрийт джърнъл", запознати с проведените дискусии, САЩ и Китай са постигнали напредък за постигането на търговско споразумение, но все още най-трудните въпроси остават да бъдат решени в разговори на по-високо ниво.

По време на тридневните разговори в китайската столица, които приключиха в сряда, двете страни постигнаха напредък по въпроси като допълнителни китайски покупки на американски стоки и услуги, както и по отношение на отварянето на китайските пазари за американския капитал. Източниците на финансовото издание обаче предупредиха, че двата екипа все още не са постигнали решителен пробив във водените преговори и са необходими повече дискусии за разрешаване на търговската война, която изнерви в голяма степен световните капиталови пазари през последните месеци.

Двете преговарящи страни остават разделени по въпросите, свързани с намаляване на китайските субсидии за местните фирми и касаещи защитата на интелектуалната собственост, което означава, че все още тепърва предстои да се изкове окончателна резолюция. Делегацията на САЩ, водена от заместник-търговския представител на Джефри Гериш, напусна Пекин късно в сряда.

В изявление от офиса на Търговския представител на САЩ се посочи, че длъжностните лица са обсъдили сключването на сделка, "подлежаща на постоянна проверка и ефективно правоприлагане". Също така се отбеляза, че преговарящите са "изразили ангажимента на президента Тръмп да се справи с постоянния американски търговски дефицит и да бъдат решени структурни въпроси, за да се подобри търговията между нашите две страни". Следващият кръг от разговори се очаква да се проведе на ниво кабинети на двете страни, като участие в тях могат да вземат търговския представител на САЩ Робърт Лайтизер и китайския вицепремиер Лю Хъ, който се счита за най-висшия икономически съветник на китайския президент Си Дзинпин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!