Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на френското индустриално производство през ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското промишлено производство спадна изненадващо силно през ноември, което е пореден знак, че втората по големина икономика на еврозоната отслабва отчасти поради негативния ефект от антиправителствените протести на т.нар. "жълти жилетки", показват данни на официалната статистика Insee.

Индустриалното производство се понижи през ноември с 1,3% спрямо октомври, когато нарасна с 1,3%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари бяха за задържането му на нивата от предходния месец.

Производственият спад през ноември беше всеобхватен, включва почти всички важни сектори като производството на автомобили, на машини и съоръжения, фармацевтични и химическа промишленост и минно-добивния сектор. Промишленото производство се сви с цели 1,4%, производството на машини и заводско оборудване - с 2,0%, на транспортно оборудване - с 3,1%, докато производството на кокс и на петролни продукти в рафинериите на страната се сви с цели 10,6 на сто. Единствено продукцията в строителството се увеличи през ноември с 1,4 на сто.

На годишна база френското индустриално производство се понижи с 2,1% при очаквания за по-скромно понижение с 0,2% и след спад с 0,6% през октомври, докато промишленото производство се сви през ноември с 2,2% след понижение с 1,1% месец по-рано.

Според Insee една от причините за слабите данни е влошаването на производството в енергийния сектор в резултат на протестиращите французи, които блокираха различни предприятия по време на техни демонстрации. От средата на ноември Франция е засегната от антиправителствени протести на т.нар. "жълти жилетки". Самото движение на "жълтите жилетки" започна като протест срещу налозите върху горивата, но оттогава насам прерасна в по-широка антиправителствена реакция. Демонстрациите бяха помрачени от насилие, което доведе до затварянето на големите търговски зони и на туристическите дестинации в Париж през всеки един от уикендите.

Това се отрази силно негативно и на потребителските нагласи във Франция, като индексът на Insee, оценяващ потребителското доверие, се срина през декември до 4-годишно дъно.

Негативно отражение върху френското производство оказва и забавянето на европейския икономически растеж, което засегна не само Франция, но и водеща икономика като Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна