Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел подкрепи в Атина споразумението със Скопие за името

Ангела Меркел и Алексис Ципрас на пресконференцията им в Атина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещето на Балканите и развитието на енергийни проекти обсъдиха в Атина германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Във фокуса на срещата бе и предстоящото ратифициране на договора със Скопие, който няма подкрепа от опозиционните партии и вероятно ще предизвика предсрочни избори в Гърция.

„Историческо посещение на Меркел с поглед към Скопие“ – това са първите коментари за започналата снощи двудневна визита на германския канцлер в Гърция. Ангела Меркел показа, че оценява жертвите на гърците, за да остане страната в еврозоната.

„Гръцкият народ премина през труден период. Благодаря за всичко, което успя да постигне въпреки трудностите“, заяви Меркел на срещата с премиера Алексис Ципрас.

Двамата разговаряха за европейското бъдеще на балканските страни, двустранните икономически отношения, енергийни проекти, както и съвместни действия за овладяване на мигрантската криза.

След двучасовата среща Меркел приветства решителните действия на Ципрас за новото име на Република Македония и подчерта, че те са от полза не само за двете им страни, но и за цяла Европа.

„Това позволява на Република Северна Македония да стане член на НАТО и на ЕС. Признателна съм на Алексис Ципрас, че се зае да реши въпроса за името. Знаехме, че решението няма да бъде лесно“, заяви Меркел. Ципрас отбеляза, че споразумението ще донесе стабилност и растеж на региона.

Трудният казус, който се очаква да реши германският канцлер, е да окаже въздействие върху категоричния отказ на опозицията досега да подкрепи Преспанското споразумение със Скопие. Това се очаква да бъде акцентът в срещата на Меркел с лидера на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис.

Коалиционният партньор на СИРИЗА на Ципрас – „Независими гърци“, категорично отказват подкрепа на сделката със Скопие.

Симпатизанти на леви партии протестираха снощи в центъра на Атина срещу посещението на германския канцлер, като издигнаха плакат „Искаме референдум за името на Македония“.

Държавният глава на Гърция Прокопис Павлопулос подчерта пред канцлера, че европейската система е заплашена от феномена "популизъм" и евроизборите са решаващи за стабилността на съюза.

Преди отпътуването си днес от Атина германският канцлер ще се срещне с лидера на консерваторите от "Нова Демокрация", които са категорично против ратифицирането на договора със Скопие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна