Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планетариумът на Военоморското училище във Варна се включва в инициативата "100 часа астрономия"

Планетариумът на Висшето военноморско училище “Н.Й.Вапцаров”
Снимка: www.naval-acad.bg



Планетариумът на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна се включва в 100-те часа астрономия – инициатива, която се провежда в целия свят по повод навършването на 100 години от създаването на Международния астрономически съюз.

Студенти от България и Ангола ще представят лекции, свързани с пулса на Слънцето, големият взрив, както и с най-модерната тема – елементът хелий-3, който е бъдещето на световната енергетика.

Доц. Веселка Радева – ръководител на Планетариума на Морското училище – за уникалния изотоп на хелия, който не е радиоактивен и се намира в огромни количества на Луната, поясни:

"Хелий-3, това е бъдещето на човешката цивилизация от енергийна гледна точка, защото това е горивото, което ще е необходимо за бъдещето, тоест представете си една не атомна станция, а станция, в която протича такъв процес, че няма радиоактивност, а горивото му е точно хелий-3, а хелий-3 има на земята много малко заради атмосферата на нашата планета. Това е химичен елемент, който ще се използва за ядрено гориво, така че да няма радиоактивни отпадъци и това е хубавото и полезното, а хелий-3 го има в огромно количество на луната. Американците например са изчислили, че един тон хелий-3 ще стигне за 50 години да покрият всички енергийни нужди на своята държава и затова казват, който отиде на Луната и започне да произвежда хелий-3, на практика ще владее енергетиката на цялата планета".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна