Eмисия новини
от 02.00 часа

Ветеринар и малката му дъщеря вдъхват нов живот на сухите цветяНяколко ароматни капки и купичка със сухи цветя. Само два компонента били нужни на д-р Здравко Димитров да създаде бизнес, който вече 18 години му носи удовлетворение и радост от съприкосновението с красивите творения на заобикалящия ни свят.

Когато завършва ветеринарна медицина, младият великотърновски лекар не успява да намери работа по специалността и се захваща с търговия. Един ден, скучаейки зад щанда, той капва от аромата “Цветна градина” върху сух букет в стъкленица, а клиентка, привлечена от уханието, веднага пожелава да го купи. Така бива поставено началото на бизнес със сухи ароматизирани цветя, който до ден-днешен у нас развива единствено семейството на д-р Здравко Димитров. Крайният ароматен продукт си има френско име – pot pourri, или смесица от всякакви сухи цветя и растения, обяснява той.

Композиции от сухи полски цветя, оцветени с безвредни бои и ароматизирани с швейцарски есенции привличат с ухание и красота клиентите с изтънчен вкус. Букети в стъкленици, в кошнички, в сувенири с формата на велосипеди – това са само някои от артикулите, които изработва докторската фамилия.Най-красивите цветя са тези, които се берат напролет и лятото, но те са и по-нетрайни. И за да не се натрошават лесно, започнахме да слагаме и по-жилави листа – от евкалипт и други храстовидни. Дървесината пък носи най-добре аромата, затова прибавихме и дървесни видове – разкрива успешната рецепта на уханния букет д-р Здравко Димитров. В него стъбълца преплитат бял и жълт равнец, детелина, хелихризум, лимониум, папрат, жълъди, маслинови клонки, мъх, шишарки. Но освен радост за очите, сухите цветя могат да повдигат и духа чрез терапевтичния ефект на ароматите – портокал за щастие, канела за отпускане, амбър за успокоение.

По поляните или у дома – до доктора неизменно стои най-вярната помощничка, 13-годишната му дъщеря Стела. Освен че се занимава с балет и с трупата си “Балетино” печели множество награди, тя мечтае като татко си един ден да стане лекар, само че хуманен, а в останалото време да продължи бизнеса с цветя.

Стела е от тези, които обичат да правят всичко – да лепи, да подрежда нещо постоянно – казва бащата на момиченцето. – Но не само тя участва в бизнеса, а и съпругата ми, и по-малкият ми син. В един момент забелязах, че на дъщеря ми ѝ носи удоволствие да се занимава с цветята, затова реших да получи по-голяма отговорност в семейния ни бизнес. Така направих нейна собствена марка, която ѝ подарих за 12-ия рожден ден и се надявам някой ден тя да я доразвие. И наистина, тя пое сериозно нещата и сега участва във всичките фази – в събирането, в сушенето, в подреждането, в боядисването на цветята. Най-добра обаче е в търговията и когато ходим да продаваме, тя е на фронтлинията и се справя много добре.Д-р Здравко Димитров казва, че е щастлив човек, защото се занимава с двете си най-големи любови освен семейството – животните и цветята.

Винаги съм искал да стана ветеринарен лекар, всъщност това беше детската ми мечта – добавя той. – И днес, с късмет и упоритост, имам собствен кабинет във Велико Търново, който ми носи удовлетворение. А заниманията с цветята започнаха случайно. Имаше периоди, когато икономическата обстановка беше влошена и на хората не им беше до цветя. С времето обаче устояхме, сега има ренесанс и пазарът се развива. Да продължиш, дори и след смъртта му, живота на едно цвете и то да носи радост с красотата си, с подредбата, със своя аромат, е нещо, което наистина доставя удоволствие.

Снимки: личен архив

Още от