Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителен директор на Huawei е обвинен в шпионаж в Полша

Полските власти са задържали и обвинили местния директор по продажбите на Huawei Technologies Co., който е китайски гражданин, за осъществяване на шпионаж на високо равнище в полза на Китай. Това става на фона на разширяващите се глобални критики от страна на Вашингтон и на неговите съюзници по отношение на технологичния гигант, съобщава "Уолстрий джърнъл".

Служители на полската агенция за контраразузнаване са претърсили тази седмица местния офис на Huawei, изземвайки документи и електронни данни, както и дома на китайския гражданин, който е представител на компанията в страната, съобщи в петък държавната телевизия на Полша, цитирана от "Уолстрийт джърнъл".

Задържаното лице не е конкретно назовано, но е идентифицирано като завършило едно от най-добрите китайски разузнавателни училища и като бивш служител на китайското консулство в пристанищния град Гданск.

Арестът е още един изненадващ удар по компанията Huawei, след като в началото на декември беше арестуван в Канада финансовия директор на технологичния гигант, по искане на САЩ с оглед на обвинения, свързани с нарушаване на иранските санкции. За разлика от тези твърдения, характерът на повдигнатите в Полша обвинения говори пряко за подозренията на Вашингтон и на други западни правителства, че Huawei може да се използва от Пекин като инструмент за глобален шпионаж.

"Уолстрийт джърнъл" напомня, че от години Вашингтон обяви Huawei за заплаха за националната сигурност, заявявайки, че компанията може да бъде принуден от Китай да използва знанията си за телекомуникационното оборудване, което продава по целия свят, за да подслушва, или да повреди чуждестранните комуникационни мрежи. През годините от Huawei отричаха с пълна силна тези обвинения, като част от защитата на компанията беше, че тя не е била замесена в задгранични шпионски афери.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!