Eмисия новини
от 03.00 часа

228 гимнастички от 43 държави с предварителни заявки за световната купа в София

Националният ансамбъл на България спечели сребърен медал
Снимка: БФ по художествена гимнастика

228 гимнастички от 43 държави са подали предварителни заявки за участие в световната купа по художествена гимнастика в София. Надпреварата ще се проведе за девети път между 12 и 14 април в „Арена Армеец“. Отличията в индивидуалната надпревара за сега ще си оспорват 85 гимнастички, а при ансамблите съставите ще са 24.

В предварителни списъци фигурират всички конкуренти на българския състав, както в индивидуалното, така и при ансамблите – Русия, Италия, Беларус, Украйна, Израел, Япония, Азербайджан и т.н.

Световната купа по художествена гимнастика „Sofia World Cup“  и през 2019 година ще е една от четирите световни купи, които са квалификация за олимпийските игри  в Токио през 2020.

И тази година непосредствено преди световната купа у нас ще се проведе и международен турнир за девойки „София къп“. Домакин на надпреварата от 4 до 6 април вече ще е зала „София“, а не както беше до сега „Арена Армеец“. Програмата ще включва състезания както за индивидуалните гимнастички, така и за ансамбълите.

Турнирът е важен, тъй като ще е част от подготовката на момичетата за първото издание на световно първенство за девойки, домакин на което от 19 до 21 юли ще е руската столица Москва. Шампионатът на планетата в тази възрастова група се организира по предложение на Българската федерация по художествена гимнастика.


Още от