Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди жители и гости на града наблюдават откриващото събитие за "Пловдив 2019"

Официален старт на Пловдив като Европейска столица на културата за 2019-а

| обновено на 12.01.19 в 20:22
2
Официален старт на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година.
Снимка: БГНЕС

В Пловдив продължава спектакълът "Ние сме всички цветове", който даде официалния старт на домакинството на града като Европейска столица на културата през 2019 година.

Хиляди жители и гости на града наблюдават спектакъла. На  внушителната светеща сцена се качиха стотици изпълнители, сред тях и доброволци, за да пресъздадат в звук, танц и светлина мотото на Пловдив като Европейска столица на културата - „Заедно“.

Началото на спектакъла постави Теодосий Спасов. В различните части на представлението се включиха над 200 кукери от целия регион, млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, емблематичният ансамбъл “Тракия“, хористи от формациите на града. Изпълнители пък от музикалната академия изнесоха пред публиката своите изпълнения с лазерни арки. На финала прозвуча и гласът на Валя Балканска.

Над 1 500 са участниците в шоуто, съчетаващо танц, музика и визуални ефекти.

Преди началото на спектакъла всички присъстващи бяха поздравени от кмета на града Иван Тотев. В обръщението си той подчерта, че Пловдив е градът, събрал в себе си минало, настояще и бъдеще, а днешният ден поставя началото на една вълнуваща година, която завинаги ще остане в историята му, година в която Пловдив ще представлява България.

Успех на Пловдив като европейска столица на културата пожела и Мария Габриел.

По-рано председателят на НС Цвета Караянчева и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов присъстваха на откриването на изложбата в Пловдив по повод 30 годишнината от падането на Берлинската стена

Това, което ще остане в сърцата на хората, които посещават Пловдив през тази година ще е завинаги и те ще бъдат най-добрите посланици на града и на България. Това заяви  Караянчева по повод домакинството на града като Европейска столица на културата.

"Всеки един турист, който стъпи на българска земя, стъпи на пловдивска земя ще почувства българската душевност, ще почувства красотата на Пловдив, ще почувства духовността, която Пловдив съдържа в себе си".

"Вярвам, че всички ние като българи ще се гордеем с това което тази вечер предстои - откриващата церемония за домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата", подчерта от своя страна Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

"Вярвам, че с продължението на председателството, където мотото беше "Съединението прави силата", сега с мотото "Заедно" мисля, че това е едно добро логично продължение и ако ние действително осмислим важността от тази дума заедно, можем да успеем всички. Защото не трябва да възприемаме, че в момента домакинството на Пловдив е само на Пловдив. То е на България и то може да бъде успешно само, когато сме заедно", посочи още Цветанов.

Пловдивчани и гости на града, сред тях и критикуващи готовността му за европейска столица на културата и такива, за които той ще се представи по достоен начин, очакваха с нетърпение спектакъла "Ние сме всички цветове":

"Събитието е прекрасно, градът е чудесен. Има неща, с които можем да се гордеем, но можеше да се направи много повече". "Аз  не съм от Пловдив, но се надявам да бъде много успешно, за да може като цяло да представим България, особено с култура, така че очаквам да бъде грандиозно и очакваме с нетърпение събитието всички."




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна