Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загинали пожарникари и десетки ранени след експлозия в центъра на Париж

| обновено на 12.01.19 в 19:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При днешната експлозия в пекарна в Париж са загинали двама пожарникари. Ранени са 47 души, от които 10 са в тежко състояние. По-късно беше съобщено, че в болница е починала испанска туристка, която била на екскурзия със съпруга си.

Кристоф Кастанер, вътрешен министър на Франция:

"Положението е тежко, сериозно е, почти 200 пожарникари са мобилизирани, стотина полицаи са на мястото. Ситуацията в момента е под контрол. Съпровождаме ранените и жертвите. Всички медицински служби също са мобилизирани".

Педро Гонкалвес - гражданин на Португалия, който е пострадал при експлозията и работи в хотел срещу заведението, заяви пред Асошиейтед прес, че е забелязал пожарникари на мястото преди взрива:

"Тази сутрин видях пожарникарите. Те дойдоха пред хотела и проверяваха нещо в сградата с цялото си оборудване. Аз и колегите ми помислихме, че някой ги е извикал на шега, че е фалшива тревога. Един час след това изведнъж чух голяма експлозия и ме удари силна взривна вълна. Паникьосах се."

В социалните мрежи са се появили снимки, показващи нанесени сериозни щети на няколко сгради.

Има опасност от нови експлозии.

Експлозията е станала сутринта около девет часа в хлебарница в девети район на Париж , на улица "Тревизо", както съобщи парижката префектура. Картините от мястото на инцидента са наистина драматични, опустошена е една значителна част от пламналата сграда и в момента има рискове от нови експлозии. Издига се гъст дим, изпочупени са стъкла, изгорени са и автомобилите наоколо по улицата, жителите на "Калакалас" са били силно изплашени от взрива.

Експлозията стана в момент, когато Париж е под засилени мерки за сигурност заради деветата поредна събота от протестите на "жълтите жилетки".

В момента районът е отцепен и пожарната работи усилено на мястото на инцидента, като жителите на квартала са помолени да го избягват, за да не пречат на спасителните операции.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна