Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата саудитка Рахаф получи убежище в Канада

Рахаф пристига на летището в Торонто.
Снимка: БТА

Осемнайсетгодишната саудитка Рахаф ал Кунун, която избяга от семейството си и се страхува за живота си, ако бъде депортирана, пристигна в Канада, където получи убежище, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Застанала до Рахаф ал Кунун министърът на външните работи на Канада г-жа Кристия Фрийланд заяви днес на летището в Торонто: "Това е една много смела нова гражданка на Канада“.

Премиерът Джъстин Трюдо каза, че Канада ще приеме Рахаф ал Кунун като бежанка, слагайки край на драматична седмица, в която тя избяга от семейството си, докато беше в Кувейт и след това пристигна в Банкок. Там тя се барикадира в хотелска стая на летището, за да не бъде депортирана от местните власти.

Нейният случай привлече общественото внимание, след като тя започна кампания в социалните мрежи за получаване на убежище.

Рахаф ал Кунун отказа да се срещне с брат си и баща си, които пристигнаха в Банкок, за да се опитат да я върнат в Саудитска Арабия. Тя взе полет на Корейските авиолинии от Банкок за Сеул вчера, откъдето излетя за Торонт


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна