Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отлага обявяването на извънредно положение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп заяви, че отлага обявяването на извънредно положение, за да сложи край на частичното спиране на работата на правителството, което продължава вече 23 дни, предаде АФП.

То беше предизвикано от искането на президента да му бъдат осигурени  5.7 милиарда долара за изграждането на стена по границата с Мексико, на което се противопоставиха най-вече демократите, но и някои негови съпартийци от Републиканската партия.

На въпрос на Фокс Нюз защо не е обявил незабавно национално извънредно положение, за да си осигури средствата без одобрението на конгреса, Тръмп каза, че е искал да даде на демократите още време да постигнат споразумение.

"Исках да им дам шанс и да видя дали могат да действат разумно", каза той в интервю за Фокс късно снощи. Това е най-дългото спиране на работата на правителството, като беше надминат рекорда от 21 дни, поставен по време на управлението на Бил Клинтън. Тръмп публикува серия от съобщения в Туитър вчера в опит да защити позицията си и да подтикне демократите да се върнат във Вашингтон, за да бъде сложен край на "огромната хуманитарна криза на нашата южна граница". "Демократите могат да решат проблема за 15 минути. Аз съм в Белия дом, готов да подпиша", написа още Тръмп.

Повечето от членовете на Конгреса обаче са извън града за уикенда. Безизходната ситуация парализира Вашингтон, като влиянието й се усеща все повече в страната.

Президентът отказва да подпише бюджетите за правителствени департаменти, които не са свързани с този спор. В резултат, 800 хиляди федерални служители, включително агенти на ФБР, ръководители на полети и служители на музеи, в петък не получиха заплатите си.

На среща в Белия дом в петък президентът описа обявяването на извънредно положение като "лесен изход" и заяви, че Конгресът трябва да поеме отговорността и да одобри финансиране за стената. Той обаче подчерта, че ако те не го направят, той има правото да обяви национално извънредно положение.

Тръмп обаче призна, че подобен ход най-вероятно ще предизвика правна битка, която ще завърши във Върховния съд. Опонентите му твърдят, че подобно едностранно президентско решение би било конституционна измама и би поставило опасен прецедент в подобни спорове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна