Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Матеева, природозащитник: „Птиците са важен индикатор за състоянието на околната среда и дали тя е благоприятна за човека“

| обновено на 13.01.19 в 18:05 БНР Новини

Съществува мрежа от професионалисти, обединени от ЕС и работещи заедно, за да осигурят безопасност и спокойствие за нас и нашите  близки. Ежедневно ЕС подкрепя и свързва тези хора, подпомагайки трансгранично сътрудничество, за да могат да ни защитават.

От полицейски служители до природозащитници, от спасителни екипи до работещите за защита на потребителите - чуйте как ЕС подпомага героите сред нас в България. Кампанията „ЕС - По-защитени заедно“, реализирана от Европейската комисия, представя историите на тези хора, които обвързват своята професия и своя живот с каузата "Европа" и ценностите на ЕС.

Един от тях е Ирина Матеева. Тя е активен природозащитник, работещ за Българско дружество за защита на птиците, неправителствена организация, която е част от BirdLife International. Тя има участие в изграждането на екологичната мрежа Натура 2000 в страната, която е част най-голямата мрежа от защитени зони в Европа.

Ирина е допринесла за идентифицирането на първите орнитологично важни места в България. Работата ѝ е изцяло насочена към опазването на биоразнообразието в региона.

В момента работи по няколко проекта, финансирани от европейската програма LIFE, която подпомага дейности свързани с опазването на природата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна