Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египетският президент се срещна с краля на Йордания на фона на US усилията за съюз срещу Иран

Абдел Фатах ас Сиси (л) и крал Абдула Втори (д)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси пристигна днес в Йордания, където обсъди регионални въпроси с крал Абдула Втори в момент, когато САЩ се опитват да изградят фронт срещу Иран, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Сиси направи посещението дни след визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Йордания и Египет - етапи от продължаващата му обиколка в Близкия изток, имаща за цел да увери американските съюзници, че Вашингтон няма да се оттегли от региона въпреки решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия.

Йорданският кралски двор каза, че Абдула Втори и Сиси са обсъдили последните събития в региона, включително от палестинско-израелския конфликт и кризата в Сирия.

Двамата призоваха за увеличаване на усилията за постигане на политическо решение на кризата в Сирия с цел да се запази териториалната цялост на страната. Те се съгласиха да продължат "координацията в служба на арабските интереси и за постигане на сигурност и стабилност в региона".

При обиколката си в Близкия изток Помпейо спомена за усилията за създаване на арабски съюз от типа на НАТО, имащ за цел да бъде противотежест на Иран. Предлаганият съюз трябва да включва страни от Залива начело със Саудитска Арабия, а също Египет и Йордания. Всички те са традиционни съюзници на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна