Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От МРРБ отричат за договори на "Автомагистрали" АД с подизпълнители за доизграждане на АМ "Хемус"

| обновено на 14.01.19 в 18:51
Министър Петя Аврамова и зам.-министър Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

От Министерството на регионалното развитие отрекоха да има сключени договори на държавното предприятие  "Автомагистрали" с подизпълнители за доизграждане на магистрала "Хемус". Министър Петя Аврамова заяви, че е изключително неприятно да се правят внушения в публичното пространство и да се пускат фалшиви новини:

"Средствата са по сметка на МРРБ, Българска народна банка, те са целеви средства за изграждане на магистралата, няма изплащане на дейности и средствата ще бъдат изплащани след извършване на такива дейности. Има подписани рамкови споразумения от "Автомагистрали" АД и те са за доставка на материали, за наем на механизация във връзка с реализиране на обекти на "Автомагистрали" АД и са за осъществяване на текуща дейност на дружеството".

Зам.-министър Николай Нанков обясни причините, заради които е сключен договорът с държавното предприятие без обществена поръчка:

"Много пъти се коментираше темата за порочния пътен сектор, за порочния избор на фирми при обществени поръчки – открити – такива или не. Сега решихме да вкараме и държавна компания с необходимия капацитет, тоест повече държава, повече публичност в отчетите. Една държавна компания се следи не само принципала, в случая МРРБ, а съответно и от контролните органи – Сметна палата и така нататък".

Министър Аврамова заяви, че от утре ще се глобяват шофьорите без закупени електронни винетки:

"Във всичките бензиностанции – "Лукойл", които са 190 на брой, вече има стартирала продажба на електронни винетки. Около шест хиляди са точките в държавата вече, от които могат да бъдат закупени електронни винетки, без безкрайните възможности на електронното пространство, имам предвид мобилните приложения на А1 и на БГ Тол, на двата сайта "Винетки БГ" и "БГ Тол БГ". Няма причина някой да се движи по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса".

Все още няма попълнения в ръководството на Пътната агенция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна